Romani Criss le atrage atentia familiilor de tigani ca unde sunt multi puterea creste si doar asa pot fi rezolvate problemele comunitatii.

Peste 500.000 de romi au fost inregistrati la ultimul recensamant, acum noua ani. Neoficial, organizatiile neguvernamentale sustin ca numarul ar trece de doua milioane.

La recensamantul din 2002 doar 25% dintre rromi si-au recunoscut identitatea.

Restul, de teama ca ar putea fi marginalizati, ca ar plati in plus anumite taxe sau pur si simplu ca in buletin le va fi mentionata etnia au preferat sa spuna ca sunt romani.

Ca sa le schimbe mentalitatea, Romani Criss, cea mai mare organizatie de rromi de la noi, a hotarat sa initieze o campanie.

Avantajele ar fi urmatoarele: atragerea de fonduri europene pentru comunitati, mai multa putere si un cuvant de spus atunci cand se fac propuneri legislative sau strategii guvernamentale. Si exemplele pot continua.

Ar mai fi un avantaj: foarte multi tigani nici nu figureaza inca in acte.

Statisticile oficiale arata ca in 30 de ani numarul tiganilor s-a dublat, depasind 500.000. De curand, Directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane a declarat ca o romanca naste in medie 1,3 copii, in timp ce o femeie de etnie roma trei copii. Asta ar insemna ca in 2050 numarul acestora ar putea ajunge la aproape 40% din populatia Romaniei.

Situatii in care apar discrepante majore intre numarul real si cel inregistrat la recensamintele oficiale exista si in alte tari europene, cum ar fi Bulgaria, Ungaria sau Cehia. Urmatorul recensamant in Romania este programat in octombrie.