Reprezentanţii ambelor state promit să avanseze rapid către o înţelegere care să sporească semnificativ investiţiile şi comerţul între cele două ţări odată cu ieşirea britanicilor din UE.

''Vom desfăşura negocierile într-un ritm accelerat şi am angajat resursele necesare pentru a putea progresa rapid'', afirmă într-o declaraţie comună reprezentantul american însărcinat cu comerţul Robert Lighthizer şi ministrul britanic al comerţului Liz Truss, relatează Reuters.

''Un acord de liber schimb va contribui la soliditatea pe termen lung a economiilor noastre, ceea ce este de o importanţă vitală în contextul redresării noastre după provocările ridicate de COVID-19'', se mai arată în declaraţie.

Din cauza pandemiei COVID-19 negocierile se vor desfăşura deocamdată prin videoconferinţă şi vor implica pe parcursul lor peste 300 de oficiali americani şi britanici împărţiţi în 30 de grupuri de negociere.

În timp ce Londra poartă în paralel negocieri dificile cu Bruxellesul pentru un acord comercial cu UE care să intre în vigoare după ce se încheie la sfârşitul lui decembrie perioada de tranziţie post-Brexit, Robert Lighthizer a descris negocierile cu britanicii drept una dintre priorităţile preşedintelui Donald Trump pentru acest an.

El a publicat în urmă cu mai mult de un an obiectivele pe care SUA le vor urmări la aceste negocieri, printre care se numără accesul deplin pentru produsele agricole americane pe piaţa britanică şi taxe vamale reduse pentru produsele prelucrate americane. Însă agricultura ar putea fi un capitol delicat la aceste tratative, dată fiind opoziţia britanicilor faţă de organismele modificate genetic şi faţă de tratamentele antibacteriene practicate în crescătoriile de păsări în SUA.