"În prima zi vom avea exact aceleaşi reglementări", a declarat Javid în Parlament, după ce a fost întrebat de un parlamentar dacă ar fi rezonabil pentru UE să acorde industriei asigurărilor din Marea Britanie un acces mai redus decât se acordă Insulelor Bermude.

"În condiţiile în care făurim o nouă relaţie cu prietenii noştri europeni, serviciile financiare vor fi o parte esenţială din asta", a precizat ministrul, potrivit Agerpres.

Marţi, Javid a scris în ziarul britanic City A.M. că vrea o relaţie durabilă privind serviciile financiare, care să reziste în deceniile următoare. El a cerut UE ca Marea Britanie să beneficieze de politica de echivalenţă în domeniul serviciilor financiare.

Conform unui recent comunicat al Comisiei Europene, echivalenţa UE a devenit un instrument important în ultimii ani, încurajând integrarea pieţelor financiare mondiale şi cooperarea cu autorităţile ţărilor terţe. UE evaluează contextul general de politici şi în ce măsură regimurile de reglementare ale unei anumite ţări terţe conduc la aceleaşi rezultate ca propriile sale norme.

O decizie de stabilire a echivalenţei, care este o măsură unilaterală a Comisiei Europene, le permite autorităţilor UE să se bazeze pe normele existente în ţările terţe şi pe supravegherea efectuată de acestea, participanţii pe piaţă din ţări terţe care îşi desfăşoară activitatea în UE având astfel obligaţia de a respecta doar un singur set de norme.

Barnier: Londra să nu-şi facă ”nicio iluzie”

De cealaltă parte, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, a avertizar Marea Britanie să nu-şi facă ”nicio iluzie” cu privire la serviciile sale financiare în viitoarea relaţie cu UE.

Marea Britanie şi UE îşi vor pierde accesul privilegiat la pieţele lor financiare la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, la 31 decembrie.

După această dată, societăţile financiare vor continua să-şi servească clienţii numai în anumite sectoare şi numai acolo unde reglementările sunt considerate drept echivalente.

Într-un discurs susţinut în faţa membrilor Parlamentului European (PE) la Strasbourg, Michel Barnier a anunţat că regimurile echivalenţelor, care guvernează relaţiile între parteneri străini în sectoare financiare specifice - precum camerele de compensare sau pieţele de acţiuni - vor continua să fie atent supravegheate de UE şi că Regatul Unit nu va beneficia de niciun favor de tratament.

”Nu va exista o echivalenţă generală, globală, permanentă”, a subliniat el, adăugând că UE va fi singura care va autoriza sau retrage echivalenţele. ”Nu va exista o gestionare în comun” cu Londra, a subliniat Michel Barnier, potrivit News.ro.

În faţa uriaşului rival financiar pe care-l constituie cartierul financiar City de la Londra la uşa sa, UE vrea să poată păstra un control absolut asupra emiterii unor regimuri de echivalenţă şi să poată să le retragă ulilateral şi pe termen foarte scurt.

În plus faţă de aplicarea standardelor prevăzute în politicile comunitare, negociatorul european Michel Barnier a prezentat recent şi alte condiţii pe care le va pune UE pentru a accepta un acord de liber schimb cu Marea Britanie.

''Bunurile care intră în UE vor fi supuse verificărilor reglementare'', a indicat negociatorul european, adăugând că nu va exista o recunoaştere reciprocă a regulilor privind serviciile financiare.

Acest din urmă aspect înseamnă că băncile şi celelalte instituţii financiare stabilite în Regatul Unit nu îşi vor mai putea oferi serviciile în mod automat oriunde în UE, ceea ce ar avea un impact negativ major asupra City-ului londonez.

Divizia de supervizare a Băncii Centrale Europene (BCE) a procesat aproximativ 25 de cereri de licenţă de la băncile care se relochează în zona euro şi estimează că, în urma Brexitului, 42 de bănci din zona euro îşi vor menţine sucursalele în Regatul Unit.

Instituţiile financiare cu sediul în Londra trebuie să solicite o licenţă nouă sau să o extindă pe cea actuală pentru a putea oferi servicii bancare în blocul comunitar şi după Brexit.

Băncile care vor acces la Uniunea Europeană, după Brexit, trebuie să-şi înfiinţeze mai mult decât ''o cochilie goală'' în blocul comunitar, a avertizat, recent, Autoritatea Bancară Europeană (EBA), ceea ce ar putea determina un exod mai amplu al locurilor de muncă şi al afacerilor din Londra.