Potrivit autorităţilor de la Londra, peste 2,7 milioane de solicitanţi au primit permisiunea de a rămâne în Regatul Unit.

În perioada 28 august 2018-31 decembrie 2019, un număr de 2.450.220 de cereri au fost finalizate. Dintre acestea, în cazul a 58% (1.430.820 persoane) a fost acordat statutul de rezident permanent, scrie Agerpres.

Pentru 41% (1.003.160 persoane) cel de rezident temporar, care oferă permisiunea de a continua să trăiască provizoriu în Regatul Unit şi posibilitatea de a face o nouă solicitare după cel puţin cinci ani de locuit în această ţară.

Citește și: Cine sunt străinii care se vor putea angaja fără restricții în Marea Britanie, după Brexit. Sistem drastic de imigrație

Un număr de 12.950 de cereri au fost nule sau retrase, 3.280 au fost clasificate drept non-valide, iar unui număr de şase persoane cu istoric infracţional ''grav sau persistent'' li s-a refuzat cererea de rezidenţă.

Majoritatea cererilor au fost depuse de persoane care trăiesc în Anglia (aproximativ 92%), 5% în Scoţia şi câte 2% în Irlanda de Nord şi Ţara Galilor.

Din totalul cererilor primite până în prezent de autorităţile Regatului Unit, cele mai multe (512.310) au fost făcute de cetăţeni polonezi, care sunt urmaţi de români (435.690) şi italieni (290.990).

Citește și: Ce se întâmplă cu cetăţenii UE care nu au cerut statut de rezident în Regat, după Brexit. În noiembrie, Londra ameninţa cu expulzarea

Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de rezident permanent, în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca înainte de ieşirea Regatului Unit din UE.

De asemenea, persoanele eligibile pot solicita obţinerea cetăţeniei Regatului Unit. Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lui iunie 2021.