Londra propune reînființarea punctelor de control vamale la granița cu Irlanda, ceea ce ar putea reactiva violențele în Irlanda de Nord
Irlanda de Nord, Brexit
Guvernul de la Londra urmează să prezinte o soluţie la mecanismul de siguranţă - aşa-numitul backstop - pentru frontiera cu Irlanda, în vederea reglementării situaţiei după Brexit, informează DPA, preluată de Agerpres.
Mecanismul, respins de susţinătorii Brexitului, ar menţine pe termen nedefinit un acord vamal între Regatul Unit şi Uniunea Europeană, pentru a evita controalele la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
Subiectul este unul din principalele obstacole în negocierile dintre Londra şi Bruxelles.
Conform televiziunii irlandeze RTE, Regatul Unit intenţionează să propună înfiinţarea unor puncte de control vamale de ambele părţi ale frontierei, la câţiva kilometri distanţă, iar mărfurile înregistrate ar fi urmărite prin GPS până la trecerea graniţei.
DPA apreciază că propunerea nu îi va satisface probabil pe critici, deoarece nu face altceva decât să mute controalele vamale, în loc să le evite.
În prezent, trecerea frontierei este liberă, fără nicio verificare, ca parte a înţelegerii cunoscute drept Acordul din Vinerea Mare, din 1998, care a pus capăt violenţelor din Irlanda de Nord.
Irlanda insistă, în cadrul UE, pentru menţinerea acestei situaţii şi după Brexit. Punctele vamale au fost multă vreme ţintele unor atacuri, în timpul conflictului dintre loialiştii pro-britanici, majoritar protestanţi, şi republicanii irlandezi, în general catolici, din Irlanda de Nord.
Backstop-ul sau o altă soluţie vor fi necesare până la găsirea unei rezolvări permanente, cum ar fi un acord comercial între UE şi Regatul Unit.
Timp de trei decenii, în perioada Tulburărilor (the Troubles), ciocniri sângeroase au avut loc între naționaliștii irlandezi catolici, pe de o parte, și protestanții unioniști, pe de altă parte, conflict soldat cu 3.600 de morți. Pacea a fost restabilită în urmă cu 20 de ani. În 1998, Acordul de pace din Vinerea Mare (“Good Friday Agreement") a pus capăt acestei perioade de înfruntări confesionale - conflict catalogat că fiind unul dintre cele mai sângeroase din Europa de după război - în special eliminând posturile militare de control la frontieră.
După Brexit, frontiera de 500 de km dintre Irlanda şi Irlanda de Nord va fi singura graniță terestră pe care Marea Britanie o va avea UE. Cum va funcționa această frontieră este un subiect sensibil, datorită istoriei regiunii. Atât Bruxelles-ul, cât și Londra au declarat de-a lungul timpului că o soluție va fi găsită în timpul negocierilor și nu va exista din nou o graniță și puncte de control între cele două Irlande. Însă, respingerea în Parlamentuil britanic a acordului cu UE ridică îngrijorări în ceea ce privește această frontieră.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Republica Irlanda au aderat împreună la UE, în 1973, într-o perioada în care violenţele şi atacurile teroriste puseseră stăpânire pe Belfast. Controalele de la graniţa dintre cele două ţări au fost eliminate în anii ’90, când cele două state au devenit parte a pieţei unice europene, iar Acordul din Vinerea Mare din 1998 a dus la încetarea ostilităţilor dintre republicanii catolici care luptau pentru unificarea Irlandei şi protestanţii unionişti loiali Regatului Unit.
Pe acelasi subiect: