A treia țară din Regatul Unit, după Scoția și Irlanda de Nord, în care susținerea pentru independență a ajuns la un nivel record
Tara Galilor
Opoziţia faţă de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) a sporit susţinerea pentru independenţa Ţării Galilor până la un procent-record, potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri.
Sondajul realizat de YouGov asupra unui eşantion de peste 1.000 de persoane i-a întrebat pe respondenţi dacă ar dori ca Ţara Galilor să devină independent, dacă aceasta ar însemna că ea ar putea rămâne în UE după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.
Circa 48% au răspuns că ar vota împotriva independenţei în aceste circumstanţe, iar 17% nu au putut oferi un răspuns, însă 24% au declarat că ar vota pentru independenţă dacă un referendum ar fi organizat în viitorul apropiat, indiferent de statutul Ţării Galilor în UE, scrie Agerpres.
"Acestea sunt cifre senzaţionale care aduc ambiţiile partidului Plaid Cymru privind asigurarea independenţei Ţării Galilor la cel mai mare nivel din istorie", a declarat Adam Price, liderul partidului naţionalist galez Plaid Cymru.
Partidul a interpretat aceste rezultate la modul în care, excluzându-i pe cei care nu au putut oferi un răspuns exact, circa 41% ar susţine independenţa post-Brexit a Ţării Galilor.
"Independenţa se transformă dintr-o idee marginală în una în masă. În condiţiile în care (premierul britanic) Boris Johnson ne duce tot mai aproape de Brexit, tot mai mulţi oameni cer o deschidere spre exterior a Ţării Galilor liberă de atitudinea sfidătoare a Westminsterului", a declarat Price.
Sondajele din anii de după referendumul pentru Brexit, la care britanicii au votat pentru ieșirea din UE, indică faptul că susținerea pentru independență în Scoția și, mai nou, în Irlanda de Nord, a crescut semnificativ, pe măsură ce negocierile Londrei sunt în impas de mai multă vreme.
Scoția este cea mai vocală pe acestă temă, premierul Nicola Sturgeon declarând de mai multe ori că va organiza un referendum pentru independență imediat dupp Brexit – având în vedere că majoritatea populației țării a votat pentru rămânerea în UE.
În ultimele luni, pe măsură ce se conturează tot mai clar varianta unei ieșiri din UE fără un acord cu Bruxellesul și impunerea unei frontiere între Dublin și Belfast, ideea unei eventuale ruperi a Irlandei de Nord de Regat și alipirea de Republica Irlanda a început să prindă tot mai mult contur.
Pe acelasi subiect: