Lituania avertizeaza impotriva unei "mistralizari" a politicii UE. Franta, criticata pentru vanzarea navelor Mistral, Rusiei, pentru 1 mld. euro. SUA: Nimeni nu ar trebui sa-i furnizeze arme. E o chestiune de bun simt
UPDATE: Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avertizat marti impotriva unei "mistralizari" a politicii Uniunii Europene, criticand din nou Franta pentru vanzarea unor nave Mistral Rusiei, relateaza AFP.
"Asistam la o mistralizare a politicii Uniunii Europene", a declarat Grybauskaite, pentru postul public de radio LRT, facand referire la contractul in valoare de 1,1 miliarde de euro, pentru care Franta este criticata de occidentali.
"Valorile si securitatea sunt tradate in favoarea afacerilor, regula «cumpara si cucereste» fiind aplicata" de Rusia pentru a diviza membrele UE, a declarat ea, parafrazand proverbul "dezbina si cucereste".
"Vanzarea de tehnologii militare Rusiei in circumstantele actuale nu poate fi tolerata", a adaugat ea.
Declaratia presedintei lituaniene a intervenit in momentul in care ministrii Afacerilor Externe din UE s-au intalnit la Bruxelles, pentru a decide o eventuala inasprire a sanctiunilor impuse Rusiei in cadrul crizei ucrainene, dupa prabusirea avionului malaysian.
Conform presedintei lituaniene, o politica "indecisa" a UE constituie "o invitatie directa pentru agresor de a fi mai agresiv pe viitor".
Statele baltice si Polonia, care au aderat la UE si la NATO dupa caderea comunismului, sunt preocupate de extinderea crizei in Ucraina.
"Nazismul nu a fost oprit in anii '90 si asistam in acest moment la sovinismul Marii Rusii, care conduce la lucruri precum un atac impotriva unui avion civil", a declarat Grybauskaite.
"Cei care au organizat, comandat si livrat armament trebuie judecati in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga", a adaugat ea.
Nici reactia Departamentului de Stat american nu a intarziat sa apara: Livrarea navelor franceze de razboi catre Rusia este "total nepotrivita"
"Apreciem ca nimeni nu ar trebui sa furnizeze arme Rusiei", a subliniat pentru jurnalisti purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Marie Harf.
"Este vorba de o chestiune de bun simt", a spus si Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.
Casa Alba a reamintit ca "presedintele (Barack Obama) s-a deplasat la Bruxelles in iunie pentru a-si exprima ingrijorarile legate de vanzarea acestor echipamente militare rusilor".
Oficialii americani si-au exprimat in repetate randuri opozitia fata de vanzarea de catre Paris, catre Moscova, a doua nave de razboi de tip Mistral.
"Avem suficiente dovezi in legatura cu faptul ca rusii incalca regulile internationale si sustin eforturile de incalcare a integritatii teritoriale a tarilor suverane independente", a insistat el.
"Nu pare deloc momentul potrivit pentru a le furniza sisteme de arme sofisticate", a notat el, precizand ca Statele Unite "continua sa lucreze in stransa colaborare cu britanicii, francezii, germanii si altii pentru a-si coordona eforturile in vederea unei izolari si mai mari a regimului rus".
Navele Mistral - de proiectie si comandament - dispun de o flotila de elicoptere si pot imbarca cateva sute de militari si materialul acestora, inclusiv blindate grele, pentru a le transporta.
De asemenea, dispun de sisteme electronice sofisticate pentru a servi drept post de comanda pentru operatiuni interarme.
Livrarea celei de-a doua nave de tip Mistral catre Rusia "depinde de atitudinea" Moscovei in conflictul ucrainean, a avertizat luni seara presedintele francez François Hollande. Referindu-se la prima nava, Hollande a declarat ca aceasta "este aproape gata si urmeaza sa fie livrata in octombrie".