Europa, inca divizata privind amploarea sanctiunilor impuse Moscovei. Schimburile comerciale UE - Rusia depasesc jumatate trilion dolari, iar Germania este si cea mai dependenta de gazele rusesti
Uniunea Europeana este pregatita sa adopte noi sanctiuni impotriva Rusiei, care ar putea viza in special tehnologiile ce pot fi folosite in scopuri militare, a declarat luni premierul britanic, David Cameron, citat de AFP. La randul sau, Stephen Harper, prim-ministrul Canadei, a anuntat ca tara sa, in coordonare cu SUA si UE, va adopta noi masuri contra Moscovei, ca urmare a doborarii avionului malaysian in estul Ucrainei. Si totusi europenii sunt inca divizati privind amploarea si severitatea sanctiunilor, in masura in care anumite state membre, precum Italia si Germania, au relatii economice foarte stranse cu Moscova.
Basescu: Uniunea Europeana putea sa faca mai mult in ceea ce priveste conflictul din Ucraina
"Guvernul Canadei va impune noi sanctiuni impotriva unei game largi de entitati din toate sectoarele industriale ruse", a declarat Stephen Harper. "Sanctiunile vor fi implementate in coordonare cu partenerii si aliatii nostri", a adaugat premierul Canadei.
"UE va fi pregatita sa ia masuri suplimentare, in noi domenii, in special cel al bunurilor industriale sofisticate, ce pot avea o dubla intrebuintare, mai ales in scopuri de aparare", a declarat si David Cameron, pentru Sky News.
"Statele UE trebuie sa arate o reala determinare si o adevarata solidaritate pentru a trimite acest mesaj Rusiei", a punctat Cameron, care a discutat duminica si cu presedintele rus, Vladimir Putin.
Europenii au impus deja sanctiuni Rusiei dupa anexarea Crimeei in martie. UE a stabilit o lista cu 72 de persoane vizate de o interdictie de a patrunde pe teritoriul european si de blocarea averilor.
Uniunea a mai facut un pas vineri, extinzand baza juridica ce permite inscrierea mai multor entitati pe lista.
"Toata lumea poate vedea ca daca le dai separatistilor sisteme de armament avansate, poate duce la o catastrofa precum cea care s-a produs", a adaugat Cameron.
Vicepremierul britanic Nick Clegg a apreciat la randul sau ca este vremea sa se treaca la sanctiuni economice de anvergura in anumite sectoare, o etapa cunoscuta la Bruxelles drept "faza trei".
"Credem ca a venit momentul sa inasprim sanctiunile si exact asta vom incerca sa obtinem la reuniunile UE de saptamana aceasta", a precizat el.
Presedintele american Barack Obama a discutat la telefon, vineri seara, cu premierul britanic si cancelarul german Angela Merkel despre posibilitatea de a impune noi sanctiuni contra Rusiei, dupa prabusirea zborului MH17 in estul Ucrainei, a anuntat Casa Alba, citata de postul NBC News.
Obama si Cameron au vorbit, in special, despre impunerea unor noi masuri contra Moscovei, daca aceasta "nu va lua atitudine pentru detensionarea situatiei in estul Ucrainei". In cursul unei alte discutii, Merkel si Obama au "subliniat ca Moscova, fara indoiala, poarta intreaga raspundere pentru negarea faptului ca separatistii din estul Ucrainei continua sa primeasca arme grele din partea Rusiei", informeaza comunicatul.
"Presedintele si cancelarul german au analizat actiunile intreprinse de Statele Unite si Germania la data de 16 iulie impotriva unor indivizi si entitati din Rusia, care continua sa joace un rol activ in destabilizarea Ucrainei", potrivit Casei Albe.
Reuniti miercuri la Bruxelles, liderii europeni au decis inghetarea programelor desfasurate in Rusia de Banca Europeana de Investitii (BEI) si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit unor surse diplomatice. In acelasi timp, SUA au extins sanctiunile impotriva Rusiei, adaugand pe "lista neagra" mai multe banci si companii ruse, intre care gigantul petrolier rus Rosneft, banca Gazprom - Gazprombank, banca publica rusa VEB, din conducerea careia face parte si premierul rus Dmitri Medvedev.
Sanctiunile UE vizeaza, de asemenea, "entitati", inclusiv ruse, acuzate ca sustin "material sau financiar" actiuni care ameninta sau submineaza suveranitatea Ucrainei, insa lista finala urmeaza sa fie stabilita pana la sfarsitul lunii iulie.
Criza din Ucraina ar fi putut fi evitata daca Europa ar fi adoptat o pozitie unita impotriva Rusiei, a declarat la randul sau ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, intr-un interviu pentru cotidianul german Welt am Sonntag, potrivit Radio Polonia.
Referitor la prabusirea avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei, ministrul Sikorski a afirmat ca a atras atentia in legatura cu cresterea capacitatilor militare ale separatistilor prorusi la finalul vizitei de saptamana trecuta de la Kiev.
"Criza din Ucraina ar fi putut fi evitata. Europa a facut prea putin pentru a influenta comportamentul Rusiei in diferite momente ale conflictului", a afirmat seful diplomatiei de la Varsovia.
"Cand Rusia a impus un embargou Ucrainei, anul trecut, pentru a pedepsi decizia Kievului de a continua procesul de apropiere de UE, am pledat pe langa colegii mei pentru adoptarea unor masuri", a mai spus ministrul Radoslaw Sikorski. "Daca am fi impus atunci anumite limite Moscovei si ne-am fi demonstrat solidaritatea cu Ucraina, situatia nu ar fi escaladat", a incheiat el.
Europenii sunt insa divizati privind amploarea si severitatea sanctiunilor, in masura in care anumite state membre, precum Italia si Germania, au relatii economice foarte stranse cu Moscova.
Legaturile economice de miliarde de dolari dintre UE si Rusia
Cu o zona euro care inca isi revine dupa criza datoriilor, liderii europeni se gandesc de doua ori inainte sa puna din nou in pericol economia continetului prin masuri drastice impuse Rusiei. Si este incredibil cate conexiuni exista intre economiile celor doua blocuri.
Rusia este al treilea mare partener comercial al Uniunii Europene, dupa SUA si China. Totalul tranzactiilor comerciale au atins recordul de 336 miliarde de euro in 2012, volum de zece ori mai mare fata de tranzactiile dintre Rusia si SUA. Daca la aceasta cifra mai adaugam si exporturile de servicii, valoarea comerciala a relatiei Rusia-UE se ridica undeva la 520 de miliarde de dolari.
Sa nu uitam, pe de alta parte, ca Rusia este cel mai mare furnizor de energie pentru tarile din UE.
La randul sau, Uniunea Europeana exporta catre Rusia masini, produse chimice, medicamente si produse agricole.
In nicio tara din Europa, dependenta de energia ruseasca nu este mai mare ca in Germania, cea mai mare putere economica a continentului. Fostul cancelar Gerhard Schroeder este seful comitetului de actionari la Nord Stream, un joint-venture intre gigantul rusesc Gazprom si patru mari companii energetice – doua din Germania, celelalte doua din Olanda si Franta. Nord Stream a investit 7,5 miliarde de euro in construirea conductelor de gaze prin Marea Baltica, ce permit ocolirea Ucrainei in exporturile rusesti catre Europa.
Iar gigantul britanic British Petroleum (BP) este al doilea cel mai mare actionar al producatorului rusesc de petrol Rosneft.
"Daca si cand vor fi aplicate sanctiuni Rusiei, acestea vor viza mai degraba oficiali cheie decat economia, la nivel general. Europa este prea dependenta de energia ruseasca pentru a impune restrictii comerciale", a declarat Neil Shearing, economist sef pe piete emergente in cadrul Capital Economics, la inceputul izbucnirii crizei din Ucraina.
Uniunea Europeana este, totodata, si cel mai mare investitor din Rusia, potrivit Comisiei Europene, care estimeaza ca trei sferturi din investitiile straine directe din fosta tara comunista vin din state membre UE.
Iar rusii bogati, care nu sunt deloc putini si de neglijat, au investit masiv in tari din vestul Europei, unde au beneficiat de taxe reduse. De exemplu in Londra, cel mai mare centru financiar al Europei, 9% din totalul vanzarilor de proprietati cu preturi peste un milion de lire sterline s-a facut, in 2013, catre investitori rusi, potrivit agentului imobiliar Knight Frank. Rusii au devenit astfel al doilea cel mai mare grup de investotiri straini in imobiliare in Marea Britanie.
Si scolile privare britanice au de castigat de pe urma banilor rusesti. Datele Independent Schools Council arata ca, in ianuarie 2013, numarul copiilor rusi inscrisi la scoli cu taxa era cu 27% mai mare fata de anul precedent, acestia devenind al treilea mare grup de copii straini care invata in scolile britanice, dupa chinezi si germani.