"I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.r.) până la 30 iunie", a declarat şefa guvernului britanic.

Imediat după acest anunţ, în jurul orei 13:00 GMT lira sterlină era cotată la 1,3147 dolari, faţă de 1,3223 dolari marţi seară, iar moneda euro era cotată la 86,34 pence, faţă de 85,56 pence marţi.

Potrivit analiştilor, amânarea cerută de Theresa May, care va trebui să fie aprobată de statele membre UE, creează incertitudine cu privire la acordul de divorţ dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, printre opţiuni fiind o nouă amânare mai lungă, o ieşire fără acord şi chiar un al doilea referendum.

"Până când nu va apărea o anumită claritate, ne sfătuim clienţi să nu adopte poziţii pe lira sterlină, dar atragem atenţia că în trecut lira a avut tendinţa de a reacţiona pozitiv la evenimentele care indicau spre o amânare substanţială", au subliniat analiştii de la UBS.

După aproape trei ani de când britanicii au votat prin referendum pentru ieşirea ţării din UE şi cu doar nouă zile înainte de data oficială a retragerii, 29 martie, politicienii britanici se ceartă în continuare în privinţa a cum, când şi chiar dacă Regatul Unit va părăsi blocul la care a aderat în 1973.