Recomandări pentru români, după Brexit. Ce taxe vamale vor plăti firmele din România care fac afaceri cu Marea Britanie
Propunerea privind regimul tarifar temporar aplicabil în scenariul "no-deal Brexit" vizează minimizarea costurilor pentru mediul de afaceri şi consumatori, ca urmare a revenirii la clauza naţiunii celei mai favorizate a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, informează MMACA.
Regimul tarifar propus va fi temporar, aplicabil pentru o perioadă de maximum 12 luni începând cu 29 martie 2019, în acest timp Guvernul urmând să desfăşoare consultări privind regimul tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menţionate.
Conform informaţiilor publicate de Guvernul de la Londra, operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord. Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în Marea Britanie, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale.
Acestor produse li se aplică taxe vamale ridicate şi la importul în UE pentru protejarea fermierilor şi producătorilor europeni, o abordarea similară fiind prevăzută de către Marea Britanie; menţinerea unor taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice.
Cu toate acestea, producătorii de autovehicule din Marea Britanie care depind de lanţurile de producţie europene nu vor plăti taxe vamale adiţionale pentru componentele auto importate din UE; menţinerea unor taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori şi combustibili, în contextul sprijinirii producătorilor britanici în faţa competiţiei inechitabile din partea producătorilor din alte state în care aceste sectoare sunt subvenţionate excesiv; cu scopul asigurării accesului pe piaţă favorabil statelor în curs de dezvoltare pentru importuri specifice precum banane, trestie de zahăr şi anumite tipuri de peşte, vor fi menţinute taxele vamale aplicabile acestor produse, având în vedere că statele în curs de dezvoltare vor beneficia în continuare de acces preferenţial pe piaţa Marii Britanii.
Acest regim tarifar provizoriu ar urma să fie aplicat tuturor partenerilor terţi ai Marii Britanii, cu excepţia celor cu care are un acord comercial în vigoare şi celor aproximativ 70 de state în curs de dezvoltare care vor beneficia de acces preferenţial. În plus, Londra va menţine 43 de măsuri de apărare comercială ale UE prin care sunt introduse taxe vamale adiţionale pentru importuri din anumite state care aplică practici neconcurenţiale.
"Autorităţile britanice au lansat un instrument pentru consultarea taxelor vamale temporare aplicabile în cazul retragerii din UE fără un acord, îndemnând operatorii economici să urmeze următorii paşi pentru a afla taxele vamale aplicabile produselor pe care le exportă pe piaţa britanică: 1. Utilizarea instrumentului UK Trade Tariff pentru a identifica codul vamal al produsului exportat; 2. Consultarea taxelor vamale temporare aplicabile importurilor după retragerea din UE; 3. Prin consultarea regimului tarifar aplicabil unui anumit tip de produs, operatorii economici vor identifica dacă acestuia îi este aplicabilă o taxă vamală preferenţială sau taxa vamală aplicabilă la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, conform clauzei naţiunii celei mai favorizate (pentru statele membre UE, clauza naţiunii celei mai favorizate va fi aplicabilă în cazul unui Brexit fără acord)", se artă în comunicatul ministerului.