Moneda americană era cotată luni după-amiaza la 1,2258 dolari, cu 1% mai puţin faţă de ultima sesiune, situându-se sub 1,23 dolari pentru prima dată începând din martie 2017.

Lira s-a depreciat, de asemenea, cu 1,02% în raport cu euro, până la 1,1016 euro, potrivit Agerpres.

Moneda Marii Britanii era cotată la 1,50 dolari pe 23 iunie 2016, când a avut loc referendumul la care 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE.

Lira sterlină a scăzut luni din cauza faptului că Executivul britanic, condus de conservatorul Boris Johnson, a dat asigurări că Marea Britanie va ieşi din blocul european la data stabilită, cu sau fără un acord cu Bruxelles-ul.

La finele săptămânii trecute, ministrul însărcinat cu pregătirile pentru "un Brexit dur", Michael Gove, a afirmat că Executivul lucrează în ipoteza că nu va fi un acord, din cauza dificultăţii ca UE să accepte renegocierea celui stabilit cu Theresa May.

La rândul său, ministrul Economiei, Sajid Javid, a declarat presei că ministerul său are ca prioritate alocarea de bani pentru pregătirea ţării şi a companiilor pentru o ieşire fără acord şi perioadă de tranziţie.

Deprecierea lirei a impulsionat Bursa din Londra, unde sunt cotate multe companii care încasează în dolari - al cărei indice principal a crescut cu 2,08%, până la 7.706,45 puncte.

Luni, premierul scoţian Nicola Sturgeon l-a acuzat din nou pe prim-ministrul britanic Boris Johnson, aflat în vizită oficială în Scoţia, că urmăreşte să obţină un Brexit fără acord, într-un moment în care această perspectivă stârneşte controverse în Regatul Unit

"După discuţiile cu Boris Johnson, dincolo de orice cacealma şi fanfaronadă, (avem de-a face cu) un guvern care este periculos", a afirmat Nicola Sturgeon în contextul în care la referendumul din 2016 scoţienii au votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE).

"Cred că dacă s-ar afla acum în această încăpere, ar nega vehement, dar eu cred că el vrea un Brexit fără acord", a declarat Nicola Sturgeon după întrevederea avută luni la Edinburgh cu Boris Johnson. Ea a mai declarat că strategia premierului britanic în privinţa Brexitului este în mod voit "foarte dură" tocmai pentru a putea fi "sortită eşecului".

Boris Johnson afirmă oficial că doreşte să renegocieze acordul de ieşire a Marii Britanii din UE, variantă pe care Bruxelles o exclude. În cazul unui eşec în obţinerea renegocierii acordului, Johnson a afirmat că Regatul Unit va părăsi UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord.

Considerând Brexitul "o oportunitate economică enormă", Johnson a anunţat luni noi investiţii în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, în valoare de 332 milioane de euro.