Şeful executivului de la Dublin a avertizat, de asemenea, că un Brexit dur ar putea submina poziţia Scoţiei în interiorul Regatului Unit.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe pe teme politice, dacă guvernul irlandez intenţionează să înceapă demersurile pentru reunificarea Irlandei, Leo Varadkar a spus că în prezent nu există un astfel de plan, în contextul în care el ar fi considerat un act provocator de către unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord.

''Dar, în cazul unui Brexit dur, aceste întrebări se vor pune'', a precizat el, potrivit Agerpres.

''Dacă Londra scoate Irlanda de Nord din Uniunea Europeană împotriva voinţei majorităţii populaţiei nord-irlandeze, astfel luându-i cetăţenia europeană şi subminând Acordul din Vinerea Mare, atunci aceste chestiuni vor fi ridicate, fie că ne place sau nu'', a spus Varadkar la o conferinţă din cadrul Şcolii de vară MacGill, organizată în nord-vestul Irlandei.

La referendumul din iunie 2016, 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Peste 3.600 de persoane au murit în Irlanda de Nord în trei decenii de violenţe între naţionaliştii irlandezi ce susţineau reunirea cu Irlanda, pe de o parte, şi forţele de securitate britanice şi unioniştii pro-britanici, pe de altă parte.

Un sondaj realizat în timpul alegerlor europarlamentare din luna mai arată faptul că o mare majoritate din cetăţenii Republicii Irlanda ar vota pentru unificarea cu Irlanda de Nord, dacă s-ar vota "mâine" pe acest subiect.

Sondajul a implicat răspunsurile a 3.000 de alegători la ieşirea din secţiile de votare, iar întrebarea a fost dacă persoana chestionată ar vota pentru sau împotriva unei Irlande unite, dacă scrutinul ar avea loc a doua zi.

În total, au fost 65% de răspunsuri "da" şi 19% "nu", iar 15% din cei abordaţi au refuzat să răspundă sau au spus că nu ştiu. Dintre răspunsurile certe, aşadar, aproape patru cincimi au fost pentru unificare.

Conform acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt în 1999 unui conflict de decenii între loialiştii pro-britanici şi naţionaliştii irlandezi, Irlanda de Nord poate opta la capătul unui referendum pentru retragerea din Regatul Unit şi pentru unirea cu Republica Irlanda.

Din cauza opoziţiei pro-britanice, perspectiva unificării Irlandei a fost în general considerată puţin probabilă până recent, însă după ce Regatul Unit a votat în 2016 pentru Brexit, atitudinea faţă de subiect s-a modificat.

Sondajele în rândul nord-irlandezilor indică faptul că sprijinul pentru rămânerea în Regatul Unit depinde acum de modul în care se va produce Brexit-ul: în cazul unei ieşiri din Uniunea Europeană fără un acord, majoritatea ar fi favorabilă unirii cu Republica Irlanda; renunţarea la Brexit ar determina sprijinul pentru menţinerea statutului britanic, iar un sondaj LucidTalk arată că în cazul în care parlamentul de la Londra aprobă până la urmă acordul de retragere din UE negociat de guvernul Regatului Unit, cele două tabere ar fi la egalitate.

Regatul Unit ar putea rămâne și fără Scoția

Regatul Unit ar putea pierde și Scoția după ieșirea din UE, premierul acestei țări, Nicola Sturgon, afirmând în repetate rânduri că va organiza un nou refrendum pentru independență, în condițiile în care scoțienii au votat în majoritate covârșitoare rămânerea în blocul european.

Partidul Naţional Scoţian, condus de Sturgeon, susţine că un nou referendum pentru independenţă este justificat, deoarece Scoţia este pe cale să fie scoasă din UE împotriva voinţei sale, odată cu restul Regatului Unit.

Scoţia face parte din Regatul Unit de peste trei secole. Cetăţenii au respins independenţa prin vot, cu o diferenţă de 10% în favoarea unioniştilor, într-un referendum organizat în 2014. Iar unul din argumentele împotriva secesiunii a fost tocmai acela că, rupându-se de Regat, Scoţia ar fi ieşit automat din Uniunea Europeană.

Referentumul din 2016 pentru ieșirea Marii Britanii din UE a schimbat radical lucrurile, Scoţia şi Irlanda de Nord votând pentru rămânerea în blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.

Potrivit unui sondaj YouGov, realizat în primîvară, sprijinul scoțienilor faţă de secesiunea de Regatul Unit a crescut la 49%, faţă de 45% cât indica un sondaj YouGov realizat pentru The Times în iunie 2018.

Nicola Sturgeon insistă însă pentru organizarea unui nou referendum pentru independență până în 2021, când îşi încheie mandatul actualul parlament scoţian.

"O alegere între Brexit şi viitorul Scoţiei ca naţiune europeană independentă trebuie oferită în mandatul acestui parlament", a afirmat ea, recent, în forul legislativ scoţian.

Prim-ministrul s-a angajat să pregătească până la sfârşitul lui 2019 legislaţia necesară.

Marea Britanie se confruntă cu un haos politic şi încă nu este clar când şi dacă va părăsi Uniunea Europeană, iar numirea în funcția de premier a lui Boris Johnson nu a calmat deloc spiritele la Londra.