"Trebuie sa continuam eforturile noastre pentru mentinerea stabilitatii macro-economice, sa aplicam prin actiuni concrete, cu rezultate, toate deciziile deja luate pentru promovarea cresterii economice si competitivitatii. Si trebuie sa acordam prioritate absoluta sprijinirii tinerilor someri", a afirmat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, inaintea reuniunii Consiliului. 

De asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care va participa si el la reuniune, a afirmat joi ca "perspectivele economice sunt in continuare dificile". 

"Reuniunea noastra din 14-15 martie 2013 va marca un moment important la jumatatea semestrului european de anul acesta. (...) Nu am depasit inca criza, dupa cum o arata nivelurile inacceptabil de ridicate ale somajului, insa se poate vedea ca eforturile statelor membre incep sa dea roade, corectand dezechilibre foarte importante din economia europeana. Stim cu totii ca, din pacate, activitatea economica din cursul anului trecut a fost dezamagitoare si ca perspectivele sunt in continuare dificile, avand in vedere ca in 2013 se preconizeaza o crestere a PIB-ului de aproximativ 0,1 % in UE si de -0,3 % in zona euro", afirma Barroso, intr-o scrisoare deschisa transmisa liderilor tarilor UE. 

Barroso arata ca o parte dintre dezechilibrele macroeconomice acumulate inainte de criza sunt in curs de a fi corectate, iar reformele structurale initiate in mai multe tari contribuie la o reechilibrare a economiei UE, in special in zona euro. Mai mult, s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste consolidarea fiscala, reducandu-se deficitele fiscale globale si mentinandu-se sub control cresterea ponderii datoriei in PIB. 

Si Barroso a mentionat ca la aceasta reuniune va fi acordata o mare atentie combaterii somajului in randul tinerilor, dupa ce oficialii UE s-au angajat lunile trecute sa directioneze fonduri importante in acest sens.  Reuniunea in format extins, cu toti cei 27 de lideri din tarile UE, la care va participa si presedintele Traian Basescu,va avea loc joi dupa-amiaza, fiind invitat si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. 

Consiliul European are loc la o zi dupa ce Parlamentul European a respins varianta de buget multianual 2014-2020 negociata de liderii tarilor UE in februarie. Eurodeputatii au stabilit mai multe obiective clare in negocierea cu Consiliul European, conditionand astfel votarea bugetului multianual care ar trebui sa aiba loc in luna iulie.  Din partea presedintelui Van Rompuy si a celorlalti lideri din tarile UE se asteapta joi si vineri reactii cu privire la votul Parlamentului European.  In cursul serii de joi va avea loc si un summit al Eurogrupului. La prima reuniune din 2013 a liderilor tarilor din Eurozona ar urma sa se puna in evidenta faptul ca majoritatea economiilor tarilor care au moneda comuna continua sa ramana in recesiune.