BCE a decis saptamana trecuta sa mentina dobanzile la un nivelul scazut record de 0,75%, cat a ramas din luna iulie, impotriva predictiilor conform carora economia din zona euro va avea in 2013 un parcurs dificil. Roubini nu este singurul economist care a facut astfel de pronosticuri, bazandu-se pe alegerile recente din Italia, dar si pe viitorul economic nesigur.

Roubini, care a devenit celebru dupa ce ar fi prezis criza din 2008, sustine ca Banca va fi fortata sa ia in cele din urma masuri ca sa evite recesiunea, numai ca risca sa faca acest pas prea tarziu. “Trebuie sa reduca rata dobanzii, sa stimuleze economia si sa slabeasca valoarea euro”, a declarat acesta.

Si Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International, e de parere ca BCE isi permite sa mai scada din dobanzi.

Euro a inceput sa isi revina in ultima perioada, dupa ce discutiile despre dezintegrarea zonei euro au inceput sa se mai stinga si Uniunea Europeana a fost de acord sa creeze un fond permanent de bailout. Insa exportatorii din sudul Europei sunt in continuare ingrijorati.

Moneda euro ar trebui sa fie cu 10, 20, chiar 30 de procente mai slaba, ca sa restabileasca competitivitatea la periferia zonei euro”, spune Roubini.

Acesta adauga ca, in timp ce toate bancile centrale folosesc metode tot mai neconventionale, nici BCE nu poate ramane impasibila la toate tensiunile politice din juriul ei, tensiuni care s-au reflectat cel mai recent in votul din Italia, dar si in nemultumirile Germaniei si tarilor nordice, cu privire la optiunile de bailout.