Noi reguli pentru despagubirea rapida a consumatorilor din Uniunea Europeana
Cumparatorii din UE vor avea acces mai usor la medieri rapide, ieftine si impartiale in disputele cu vanzatorii de bunuri si prestatorii de servicii, datorita unor noi reguli aprobate de Parlamentul European, cu scopul de a fi evitate procesele lungi si costisitoare.
Noile reguli aprobate de Parlamentul European, care vizeaza rezolvarea alternativa a disputelor (ADR) si rezolvarea online a acestora (ODR), au ca scop cresterea utilizarii schemelor ADR in UE, oferind consumatorilor o modalitate rapida, ieftina si informala de a rezolva disputele cu vanzatorii, in loc sa recurga la procese lungi, scrie Mediafax.
Multe state UE, arata sursa citata, au deja scheme ADR, dar lipsa unor standarde comune, acoperirea defectuoasa si supraaglomerarea fac dificila accesarea acestora de catre cumparatori.
Noua directiva cere statelor membre sa se asigure ca exista scheme ADR pentru toate sectoarele de activitate si are prevederi referitoare la impartialitatea mediatorilor, precizeaza PE.
Concret, cumparatorii vor putea utiliza noile reglementari pentru a cere despagubiri pentru plangeri formulate in afara tribunalelor referitoare la orice bunuri sau servicii, indiferent daca au fost achizitionate online, in magazin, local sau in strainatate. PE a stabilit ca medierea ar trebui sa fie gratuita pentru cumparatori sau sa aiba un tarif fix. In general, orice disputa ar trebui sa fie rezolvata in 90 de zile, prevede reglementarea.
"Directiva ADR este castigatoare si pentru vanzatori si pentru cumparatori. Un mecanism transeuropean, ieftin si rapid de despagubire va reduce costurile consumatorilor cu miliarde de euro pe an si va incuraja comertul electronic transfrontalier, ceea ce reprezinta un stimul crucial pentru cresterea pietei unice din Europa", a declarat vicepresedintele
Comisiei pentru piata interna si protectia consumatorilor, Louis Grech.
Reglementarea ODR, pentru a contribui la rezolvarea disputelor privind bunurile si serviciile vandute online, atribuie Comisiei Europene puterea de a crea o "platforma online" pentru ODR, in toate limbile UE, se mai precizeaza in comunicat. Aceasta platforma, accesibila prin intermediul portalul Europa Ta, va oferi cumparatorilor un formular standard pentru plangeri, usor de folosit, care va putea fi completat in limba materna.
Platforma ODR, explica sursa citata, va trimite cumparatorii la cea mai apropiata schema ADR potrivita pentru plangerea lor. Fiecare pas al procedurii de plangere va putea fi efectuat online, iar informatiile vor fi protejate de regulile UE de protectia a datelor si a vietii private. Ajutorul ODR va fi disponibil pentru orice disputa privind vanzarile online, indiferent de localizarea vanzatorului in UE.
Directiva ADR si Regulamentul ODR vor intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea lor in Jurnalul Oficial. Directiva ADR trebuie sa se aplice in toate statele membre in termen de 24 de luni de la intrarea in vigoare, iar platforma ODR va fi disponibila imediat dupa aceea, potrivit PE.
Pe acelasi subiect: