Lagarde: Tarile dezvoltate risca sa ramana blocate intr-o stagnare post-criza. Care sunt principalele riscuri ce pun in pericol economia mondiala
Cele mai mari economii ale lumii trebuie sa faca mai mult pentru accelerarea cresterii economice, a reformelor structurare si a investitiilor, a cerut vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde, avertizand ca economia mondiala risca sa fie blocata intr-o stagnare post-criza.
"Fara actiune am putea vedea ca marile puteri ale lumii raman blocate intr-o crestere economica sub potential si un numar insuficient de locuri de munca create", a scris Lagarde, intr-o postare pe blog, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
Apelul sefei FMI vine inaintea reuniunii ministrilor de Finante ai statelor din G20, care va incepe luni la Istanbul. In centrul discutiilor se vor afla cresterea lenta a economiei mondiale si riscul reaparitiei crizei in zona euro, din cauza insistentei guvernului Greciei de reducere a datoriei publice a tarii. Liderii din G20 s-au angajat in noiembrie sa se concentreze pe o strategie de stimulare a cresterii economice, despre care Lagarde afirma ca poate contribui cu 2.000 de miliarde de dolari la economia mondiala, daca ar fi aplicata.
Intre timp, FMI a redus estimarea privind cresterea economiai globale in 2015 la 3,5%, avertizand ca riscurile de incetinire a acestui avans se mentin.
Lagarde a reiterat totodata pericolul "politicilor monetare asincronice" la nivel mondial, cu Rezerva Federala (Fed) americana care isi normalizeaza politica dobanzilor, dupa masurile exceptionale de stimulare aplicate dupa criza din 2008, in timp ce alte banci centrale, precum Banca Centrala Europeana, relaxeaza politicile.
"Chiar daca aceste procese sunt bine administrate, ar putea avea ca efect volatilitatea pietelor financiare, investitorii reanalizand perceptia riscurilor", a scris Lagarde.
Un alt risc mentionat de sefa FMI este aprecierea dolarului, determinata de asteptarile ca Fed va incepe in acest an sa creasca dobanzile.
Lagarde a avertizat totodata ca zona euro si Japonia risca sa ramana blocate "intr-o zona crepusculara de crestere economica si inflatie scazute, pentru o lunga perioada de timp", ceea ce creste pericolul recesiunii si al deflatiei.