"In general, eforturile colective sunt binevenite, dar in acelasi timp o datorie este o datorie, este un contract", a declarat Lagarde, intr-un interviu acordat Irish Times.

"Default-ul, restructurarea, modificarea termenilor datoriilor au consecinte asupra credibilitatii semnaturii tarii care renegociaza", a mai spus sefa FMI.

Presedintele Syriza, Alexis Tsipras, vrea renegocierea cu principalii creditori ai tarii a conditiilor programului de ajutor de 240 miliarde de euro si restructurarea datoriei publice a Greciei, echivalenta cu aproape 175% din PIB, dand exemplu anul 1953, cand au fost reduse la jumatate datoriile Germaniei, a carei economie a fost ruinata in Al Doilea Razboi Mondial. 

Giannis Dragasakis, deputat al Syryza si economist care a coordonat elaborarea programului economic al partidului, a precizat ca propunerea Syriza nu se refera doar la datoria publica a Greciei, ci la situatia mai multor tari europene. 

"Datoria Greciei nu este viabila pentru ca economia a suferit un dezastru, iar posibilitatile de redresare sunt limitate. Daca vrem sa respectam obiectivul Tratatului de la Maastricht, care prevede un nivel al datoriilor publice in Europa de pana la 60% din PIB, nu vedem alta solutie decat o conferinta la care sa fie analizata problema la nivel global si pe termen lung", a explicat el.