"Situatia din Ucraina, daca nu este bine gestionata, ar putea avea un impact larg asupra economiei mondiale", a afirmat Lagarde intr-un discurs sustinut la Washington.

Ucraina, care a incheiat un acord preliminar cu FMI pentru un program de asistenta financiara in valoare de 14-18 miliarde de dolari, este in pragul colapsului financiar si supusa unor presiuni mari din partea Rusiei, care a anexat Crimeea.

Tarile occidentale au impus sanctiuni unor apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin si au avertizat ca sanctiunile vor extinse la nivelul economiei, daca situatia din regiune se va agrava.

Lagarde a aratat ca criza ucraineana se inscrie in tendinta de acentuare a tensiunilor geopolitice care pun in pericol economia mondiala.

FMI urmeaza sa publice saptamana viitoare noi estimari referitoare la cresterea economiei mondiale, in timpul adunarii generale care va avea loc la Washington.

Sefa FMI este ingrijorata si de producerea unei deflatii in tarile dezvoltate, in special in zona euro, care ar restrange cererea si activitatile economice.

Pentru a indeparta acest pericol, Lagarde considera necesar ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa relaxeze in continuare politica monetara, in special prin masuri neconventionale.

FMI a cerut deja BCE, la inceputul lunii martie, sa reduca dobanda de politica monetara si sa creasca lichiditatile din piata prin achizitii de active.

Un reprezentant al BCE, Vitor Constancio, a declarat marti ca nu crede in scenariul deflatiei din zona euro.

Lagarde a mai spus in discursul sau ca tarile emergente raman expuse riscurilor de instabilitate financiara provocate de revenirea treptata la normal a politicii monetare a Rezervei Federale americane, care restrange achizitiile lunare de obligatiuni.