"Nu suntem de acord cu sanctiunile. Cred ca reprezinta un drum catre nicaieri. Sustin punctul de vedere potrivit caruia sunt necesare dialogul si diplomatia, ar trebui sa ne asezam la masa negocierilor si sa gasim solutii la problemele importante", a afirmat Tsipras.

Tsipras a povestit ca, imediat dupa ce a devenit premier, a primit un mesaj de la presedintele Consiliului European Donald Tusk, "care a considerat aproape sigura pozitia Greciei in favoarea sanctiunilor".

"L-am sunat (pe Tusk - n.r.) si am sunat-o si pe Federica Mogherini (comisarul european pentru afaceri externe - n.r.) si le-am spus: «Nu va ganditi ca pozitia Greciei este un dat, situatia s-a schimbat si acum este un alt guvern in Grecia. Si acum ar trebui sa ne intrebati pe noi inainte sa luati o decizie»", a declarat Tsipras.

Tsipras: Sanctiunile "fara sens" aplicate Rusiei au afectat economia greaca

Tsipras a apreciat ca guvernele anterioare din Grecia nu au facut tot ce puteau pentru a evita impunerea unor sanctiuni "fara sens" Rusiei. "Rezultatul a fost impunerea embargoului inclusiv asupra produselor agricole din Grecia, ceea ce a afectat serios economia greaca", a afirmat Tsipras.

In acest sens, premierul grec a declarat ca guvernul de la Atena ar putea sa aiba o cooperare "substantiala" cu Moscova, care sa ii permita sa exporte produse agricole catre Rusia. De asemenea, Tsipras a numit energia si turismul ca domenii in care Rusia si Grecia "ar trebui sa vada cum se pot ajuta una pe cealalta".

Grecia poarta in prezent negocieri cu creditorii sai international - UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - pentru a ajunge la un acord privind prelungirea programului de sprijin financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010.

Tsipras se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin saptamana viitoare, in cadrul unei vizite oficiale care va avea loc la Moscova.

In luna martie a anului trecut, UE a impus Moscovei mai multe sanctiuni din cauza interventiei Rusiei in conflictul din estul Ucrainei. Astfel, accesul companiilor din Rusia la finantarea de pe pietele externe a fost limitat, iar mai multor oameni de afaceri si politicieni li s-au impus interdictii in acordarea vizelor si le-au fost blocate conturile detinute in UE.

De asemenea, UE a interzis exporturile europene catre Rusia de tehnologii si bunuri in sectorul transporturilor, telecomunicatiilor, energiei, precum si in prospectiuni, explorarea si productia petroliera, de gaze si produse miniere.

Ca raspuns la aceste masuri adoptate de UE, Rusia a decretat "o interdictie totala" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din tarile europene si din Statele Unite la inceputul lunii august a anului trecut.

Grecia si creditorii din UE si FMI nu au reusit sa ajunga la un acord pentru deblocarea ajutorului

Grecia si creditorii din UE si FMI nu au reusit sa ajunga la un acord pentru deblocarea fondurilor de sprijin, dupa ce creditorii au calificat pachetul de reforme prezentat de autoritatile de la Atena drept un set de idei si nu un plan concret, au declarat marti oficiali citati de Reuters.

Atena risca sa ramana fara fonduri in trei saptamani, daca nu poate convinge creditorii sa furnizeze sprijin financiar.

Autoritatile elene au incercat sa minimizeze faptul ca nu au incheiat acordul cu "grupul de la Bruxelles" format din reprezentanti ai UE si FMI, afirmand ca vor sa incheie un acord in baza unor masuri care sa nu afecteze cresterea economica.

O sursa apropiata discutiilor a spus ca oprirea negocierilor nu este semnul unei rupturi, ci un indiciu al progreselor lente ale discutiilor.

Subiectul disputei este lista de reforme prezentate oficialilor de la Bruxelles la sfarsitul saptamanii trecute, prin care oficialii eleni vor sa arate ca angajamentele lor privind disciplina financiara merita sprijin financiar.

Oficialii zonei euro au spus insa ca lista prezentata de liderii eleni reprezinta un set de idei si nu un plan complet. Un oficial european a afirmat ca creditorii trebuie inca sa primeasca lista pe care o asteapta.

Miercuri urmeaza sa aiba loc o teleconferinta a secretarilor de stat din Ministerele de Finante ale statelor din zona euro.

"In mod evident asteptam sa primim lista cat mai curand posibil. Acesta este scopul discutiilor care au loc. Sa facem schimb de informatii asupra masurilor detaliate de reforma si a intentiilor", a spus oficialul european.

Surse apropiate discutiilor au declarat luni ca este foarte putin probabil ca ministrii din zona euro sa se intalneasca inainte de jumatatea lunii aprilie pentru a debloca fonduri pentru Grecia.

Asta inseamna ca autoritatile de la Atena trebuie sa faca rost de bani sa plateasca salariile si pensiile la sfarsitul lunii aprilie si sa rambursele FMI o datorie de 460 de milioane de euro, pe 9 aprilie.