Kazahstanul vrea să listeze în 2022 compania petrolieră KazMunayGaz, care deține și Rompetrol, unul dintre cei mai importanţi actori economici din România
Rompetrol, KMG International
Kazahstanul intenţionează să deruleze o listare publică iniţială la compania petrolieră naţională KazMunayGaz în 2022, a declarat miercuri directorul fondului suveran de investiţii al Kazahstanului (Samruk Kazyna).
Autoritățile de la Nur-Sultan (fosta Astana) au renunţat la planurile anterioare care vizau listarea KazMunayGaz în străinătate în acest an, din cauza pandemiei şi a scăderii preţului petrolului, informează Reuters.
Rompetrol este principala marcă a grupului KMG International, deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGaz.
"Am înţeles că investitorii în sectorul de petrol şi gaze sunt interesaţi în primul rând de dividende", a declarat directorul operaţional de la Samruk Kazyna, Almasadam Satkaliyev, la un briefing de presă. "Vom monitoriza cu atenţia piaţa şi preţul petrolului, care vor fi principalii factori", a adăugat Satkaliyev, potrivit Agerpres.
Pentru acest an, singura mare operaţiune pe care fondul Samruk Kazyna o are în vedere este vânzarea unui pachet de 10% din operatorul naţional de telecomunicaţii Kazakhtelecom către fondul public de pensii din Kazahstan, a spus Satkaliyev, adăugând că preţul de vânzare nu a fost încă stabilit.
În 2021, fondul Samruk Kazyna intenţionează să vândă pachete de acţiuni la operatorul de servicii poştale Kazpost şi compania de producţie a energiei electrice Samruk Energy către o serie de investitori strategici. Pachete de acţiuni la compania aeriană Qazaq Air şi grupul minier Tau-Ken Samruk ar urma să fie scoase la vânzare în 2022.
Deţinut de KazMunayGaz Kazahstan, KMG International este unul dintre cei mai importanţi actori economici din România. Grupul KMG International desfăşoară operaţiuni majore în rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 12 pieţe principale.
În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinăria Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 6 depozite.
Pe acelasi subiect: