Pe fondul unei creşteri cu 27% a cantităţilor de materii prime procesate şi cu 80% a volumelor totale de produse comercializate în primul semestru, Grupul a obţinut un rezultat operaţional EBITDA de 114,6 milioane dolari, cu 60% peste cel atins în perioada similară a anului trecut.

În acelaşi timp, rezultatul net s-a ridicat la 30,6 milioane dolari, faţă de un nivel de 5,2 milioane dolari consemnat în perioada ianuarie-iunie 2017.

Contribuţia Grupului la bugetul României din 2007 şi până în prezent se ridică la peste 15,8 miliarde dolari. În primul semestru al anului, KMGI a virat peste 930 milioane dolari către bugetul de stat.

În perioada menţionată, unităţile de producţie ale Grupului din România au prelucrat o cantitate totală de materie primă de 3,4 milioane tone (+27%), KMGI fiind cel mai mare rafinor intern (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti) şi unicul producător de polimeri, hexan sau bitum rutier.

În acest context, Rompetrol Rafinare - operatorul unităţilor de procesare a consemnat o majorare semnificativă a rezultatului operaţional şi a celui net, până la un nivel de 85,8 milioane dolari şi, respectiv, 2,8 milioane dolari.

Rafinăria Petromidia Năvodari, a reuşit să obţină în primul semestru un nivel de 3,1 milioane de materii prime procesate, un record în istoria sa de aproape 40 de ani.

Aceasta a atins în luna mai un nivel record de ţiţei procesat de 15.650 tone/ zi, cantitatea de materie primă procesată ajungând la o medie pentru primul semestru de 17.054 tone/ zi. Rafinăria a înregistrat o creştere constantă a materiei prime prelucrate zilnic, de la o medie de 10.800 tone în 2007 la 11.000 în 2012, respectiv 16.763 tone anul trecut.

Rafinăria Petromidia a obţinut în prima jumătate a anului circa 2,42 milioane tone carburanţi, din care peste 64% au fost carburanţii diesel şi cel special pentru aviaţie - jet.

În acelaşi timp, rafinăria Vega Ploieşti a prelucrat o cantitate totală de circa 194.000 tone, în creştere cu 28% faţă de perioada similară din 2017. În luna mai, unitatea a consemnat un record istoric al materiilor procesate de 42.000 tone, precum şi un record de 13 kt pentru producţia de bitum.

Gradul de utilizare a capacităţii de prelucrare în S1 s-a majorat cu 28% în cazul rafinăriei Petromidia (98,45%), respectiv cu peste 25% pentru Vega (117,53%).

Diviziile de rafinare şi petrochimie ale Grupului au reuşit să îşi majoreze cu 34% cantităţile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane dolari (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017).

Reprezentanţii KMGI semnalează că, în prima jumătate a anului, cererea internă şi regională de carburanţi a fost afectată atât de condiţiile meteo severe din primul trimestru, cât şi de cele economice generale (impactul evoluţiei interne şi internaţionale a preţurilor).

Grupul prin diviziile de retail din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia a obţinut în S1 o creştere cu 5% a volumelor de carburanţi comercializaţi, până la un nivel de aproximativ 1,5 milioane tone. Subsidiara din România şi-a majorat cu 12% cantităţile de carburanţi comercializaţi (inclusiv gaz petrolier lichefiat) faţă de nivelul de 950.000 tone în S1 2017.

Pe plan intern, vânzările totale de produse petroliere în prima jumătate a anului s-au ridicat la 1,4 milioane tone, cu circa 15% peste rezultatul obţinut în perioada similară a anului trecut. Vânzările directe ale unităţilor de producţie s-au majorat cu 37% până la un nivel de 372.000 tone, în contextul în care ţi divizia de petrochimie ţi-a îmbunătăţit în S1 2018 cu 26% cantităţile de polimeri livraţi în România.

KMG International a continuat să îşi extindă reţeaua regională de distribuţie carburanţi, ajungând la finele lunii iunie la un număr de 1.094 puncte (staţii proprii, staţii partener, staţii expres, baze interne), în creştere cu 88 de unităţi fată de iunie 2017.

În acest an, Grupul a introdus şi în Georgia conceptul de baze interne (rezervoare de 20 metri cubi amplasate în incinta companiilor care deţin flote auto), având în prezent 14 unităţi. În aceeaşi perioadă, KMGI a deschis 3 noi staţii în Republica Moldova şi 2 în România (Bacău şi Bragadiru).

Pentru creşterea prezenţei Rompetrol în Bulgaria, subsidiara locală a preluat în administrare 5 staţii de carburanţi în Sofia, Plovdiv, Plevna, Sevlievo şi în Borovo (regiunea Ruse). Acestea vor intra în perioada următoare într-un amplu program de modernizare şi de alinere la standardele Rompetrol, contractul de închiriere fiind încheiat pe o perioadă de 10 ani.

KazMunayGas Trading - divizia de Trading a Grupului a consemnat în S1 un volum total al materiilor prime şi produse petroliere tranzacţionate de peste 11,5 milioane tone, în creştere cu 35% faţă de nivelul atins în S1 2017. Acestea au cuprins şi materiile prime livrate pentru aprovizionarea unităţilor de producţie ale Grupului, dar şi transferul/ vânzarea produselor petroliere către subsidiarele din regiune şi parteneri externi.

Vânzările totale de produse petroliere la nivelul Grupului s-au ridicat în primul semestru la 4,45 milioane tone, din care 1,4 milioane tone în România, 830.000 tone în regiunea Mării Negre (inclusiv livrările către subsidiarele din Bulgaria, Moldova şi Georgia), iar diferenţa de 2,2 milioane tone fiind livrate către alţi parteneri externi prin KazMunayGas Trading.

KMGT este operator al volumelor de ţiţei produse de KazMunayGas pentru export. Astfel, KMGT efectuează livrări de ţiţei către rafinăria Petromidia şi operaţiuni de tranzacţionare pentru vânzarea ţiţeiului pe pieţele internaţionale.

Ţiţeiul procesat de rafinăria Petromidia în S1 2018 a fost descărcat integral prin terminalul marin al Grupului situat la 8,8 kilometri în largul Mării Negre direct în parcul de rezervoare, produsele finite fiind livrate ulterior pe cale rutieră, feroviară şi maritimă (portul Midia Năvodari).

Cantităţile totale de produse petroliere livrate în S1 2018 prin intermediul navelor, barjelor, vagoanelor şi cisternelor din rafinăriile Petromidia şi Vega s-au ridicat la peste 3,6 milioane de tone. 

Numărul navelor operate în prima jumătate a acestui an de compania Midia Marine Terminal a fost de 301 nave şi barje prin portul Midia, dar şi 30 de tancuri petroliere prin terminalul marin.

În perioada 2009 - S1 2018, numărul navelor operate de compania Midia Marine Terminal s-a ridicat la 4.463 de nave şi barje prin portul Midia, dar şi 424 de tancuri petroliere prin terminalul marin. Cantitatea totală de materii prime livrate către rafinăria Petromidia în acest interval a fost de aproximativ 40 de milioane de tone.