FT: KazMunayGas ameninta ca va da Romania in judecata pentru sechestrul pus pe rafinaria Petromidia, in dosarul Rompetrol. Reactia Guvernului
Vicepresedintele KMG International, Azamat Zhangulov
UPDATE: Compania Nationala de Petrol si Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat actiunile in justitie impotriva Romaniei, dupa ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinaria Petromidia, intr-un dosar penal ce vizeaza modul in care a fost privatizata, informeaza Financial Times, preluat de Agerpres.
Potrivit unei scrisori adresate de avocatii KazMunayGas Guvernului Romaniei si consultata de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de disputa privind investitiile", primul pas intr-o procedura legala ce ar putea sa se finalizeze printr-o procedura de arbitraj international.
La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari.
Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.
"Romania isi utilizeaza puterea guvernamentala pentru a submina o tranzactie si a renationaliza activele", se arata in scrisoarea trimisa Guvernului roman.
KazMunayGas respinge acuzatiile formulate de procurorii DIICOT sustinand ca a cumparat rafinaria Petromidia in 2007, la cativa ani dupa incheierea privatizarii si, de asemenea, a avut aprobarea autoritatilor romane.
"Acest dosar nu are nicio legatura cu noi", a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev.
Potrivit acestuia actiunile statului roman au dus deja la amanarea incheierii tranzactiei cu CEFC, din luna octombrie pana la finele acestui an. "In aceste conditii, nu este posibila finalizarea tranzactiei", a subliniat Daniyar Berlibayev.
KazMunayGas International: Ne dorim o solutionare amiabila a diferendului cu statul roman
KazMunayGas International (fostul Grup Rompetrol) doreste o solutionare amiabila a diferendului cu statul roman in urmatoarele 3-6 luni, insa, daca acest lucru nu va fi posibil, compania se va adresa instantelor internationale, a declarat, miercuri, vicepresedintele KMGI, Azamat Zhangulov, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca, pe 22 iulie, compania pe care o reprezinta, KMGI, si grupul-mama, KazMunayGas NC, au transmis autoritatilor romane o notificare formulata in baza tratatelor privind protejarea investitiilor ("Notice of Investment Dispute"), avand ca temei prevederile acordurilor semnate de Romania cu Kazahstan si cu Olanda, precum si prevederile Tratatului Cartei Energiei.
Diferendul de arbitraj priveste tratamentul aplicat de autoritatile romane investitiilor realizate de KazMunayGas NC si KMG International in subsidiarele din Romania.
"Dupa ce am transmis notificarea autoritatilor romane, exista o perioada de 3-6 luni pentru a cauta o solutie amiabila, inainte de a inainta cazul la Curtea de Arbitraj selectata. Speram ca aceasta perioada sa fie suficienta pentru a ajunge la un consens si sa nu fim nevoiti sa trimitem cazul la Curtea de Arbitraj. Ne dorim o solutionare amiabila", a spus Zhangulov.
Potrivit acestuia, daca cele doua parti nu vor ajunge la o intelegere, cazul va fi deferit fie Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din cadrul Bancii Mondiale, cu sediul in Washington, fie Institutului de Arbitraj al Camerei de Comert de la Stockholm.
"Ceea ce ne dorim este sa ne continuam activitatea in Romania, sa exploram oportunitatile de business existente in Romania, sa continuam sa platim taxe la bugetul de stat, care sunt de aproape un miliard de euro anual, precum si sa crestem profitul si beneficiile pentru actionarii nostri", a completat oficialul Rompetrol.
In ceea ce priveste negocierile cu compania chineza CEFC, care doreste sa achizitioneze 51% din grupul Rompetrol, Zhangulov a precizat ca discutiile continua. “tranzactia sta in picioare si continua”. Intrebat de ziaristi daca este posibila o divizare a companiei pentru a continua tranzactia cu compania chineza, Zhangulov a spus ca "aceasta este o idee".
Guvern: Am primit o notificare pentru consultari, nu s-a ajuns inca la arbitraj international
KazMunayGas a trimis Guvernului pe 25 iulie o notificare in care cere inceperea perioadei de consultari cu statul roman in problema sechestrului impus companiei de autoritatile judiciare, a precizat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.
"In data de 25 iulie, (...) KazMunay a trimis o notificare de consultari, in baza tratatelor de investitii cu Olanda si Kazahstan, in care cer inceperea perioadei de consultari cu statul roman - si repet: de consultari, deocamdata - in problema sechestrului impus de autoritatile judiciare. Asta e o etapa precontencioasa, asadar nu s-a ajuns inca la arbitraj international, asa cum a aparut in 'Financial Times'. (...) Se ocupa in acest moment Guvernul de aceasta problema in principal pentru a proteja interesele statului roman", a spus Liviu Iolu.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai spus ca premierul Dacian Ciolos a discutat, in Mongolia, cu prim-ministrul din Kazahstan, Karim Massimov, in timpul discutiilor fiind abordat si subiectul Rompetrol.
"La intalnirea din Mongolia a premierului Dacian Ciolos s-au discutat mai multe probleme. A fost ridicata problema Rompetrol de catre premierul kazah, dar nu s-a intrat in detalii. (...) Premierul roman a spus ca in acest moment nu poate influenta statul roman, autoritatile judiciare si ancheta in curs a procurorilor", a explicat Iolu.
Acesta a facut referire si la memorandumul privind Rompetrol, precizand ca Ministerul Energiei are un calendar de implementare a acestuia.
"Ministerul Energiei are un calendar de implementare a memorandumului (...) si s-au facut demersuri in acest sens", a informat Iolu.
KazMunayGas a cumparat rafinaria Petromidia in 2007 cu speranta ca aceasta va fi parte dintr-o retea mai mare de active, care sa proceseze petrolul provenit de la zacamantul Kashagan. Insa, noua ani mai tarziu, productia la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari in activele din Romania, care, potrivit tranzactiei cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.
Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas si CEFC, cele doua companii au promis ca in viitor vor face investitii de trei miliarde de dolari, insa, in prezent, acestea se uita mai degraba la Georgia si Bulgaria decat la Romania, a declarat vicepresedintele KMG International, Azamat Zhangulov.
KMG International este o companie care desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 15 tari. In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905), dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si trei statii de imbuteliere GPL, sapte depozite.
Mai multe despre:
#KazMunayGas#Rompetrol
Pe acelasi subiect: