Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adancime, la ora 14.46 (07.46 ora Romaniei) si la aproximativ 100 de kilometri in largul prefecturii Miyagi.

Magnitudinea initiala a seismului, anunatata de autoritatile de la Tokyo, a fost de 7,9, revizuita ulterior la 8,8 si apoi 8,9 grade.

Alerta de tsunami emisa include Japonia, Rusia, Insulele Mariane si Filipine.

"Un cutremur de o asemenea magnitudine are potentialul sa genereze un tsunami distrugator care poate atinge coastele din apropierea epicentrului in cateva minute si coastele mai indepartate in cateva ore", a precizat Centrul pentru Tsunami in Pacific.

Centrul a plasat in alerta si Insula Guam, Taiwanul, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia si Hawaii.

Presa de la Tokyo relateaza ca un tsunami de zece metri a ajuns pe coastele Sendai (nord-est), pista aeroportului din Sendai, in prefectura Miyagi, fiind deja inundata.

De asemenea, parcarea complexului Tokyo Disney Resort (Disneyland), din prefectura Chiba, aflat la cativa kilometri de capitala, este sub ape.

Urmareste LIVE imagini din Japonia pe www.stirileprotv.ro!

Japonia si-a trimis navele apartinand fortelor navale de autoaparare (FAD) catre zona Miyagi, cea mai afectata de cutremur. Guvernatorul prefecturii Miyagi a cerut Guvernului central trimiterea fortelor armate terestre.

Ministerul Apararii a ordonat ca opt avioane de vanatoare sa decoleze pentru a evalua amploarea pagubelor, potrivit presei din zona.

Transporturile aeriene, feroviare si rutiere, oprite din cauza cutremurului

Transporturile aeriene, feroviare si rutiere au fost intrerupte in mare parte din Japonia, dupa cutremurul cu magnitudinea de 8,8 resimtit in nord-estul tarii.

Traficul aerian a fost oprit in marele aeroport din arhipelag, la Narita (regiunea Tokyo), unde serviciile aeroportuare verificau starea pistelor.

Trenurile expres Shinkansen au fost imediat oprite in intreaga zona de nord-est a arhipelagului si autostrazile din regiunea Tokyo au fost inchise la cateva minute dupa cutremur.

Cinci centrale nucleare, inchise

Cinci centrale nucleare au fost inchise in Japonia, in urma cutremurului cu magnitudinea de 8,9 produs vineri in largul coastelor de nord-est ale acestei tari, relateaza BBC News Online.

Totodata, un incendiu de amploare s-a produs intr-o rafinarie din orasul Iichihara, din regiunea Tokyo, in urma cutremurului care a afectat nord-estul Japoniei, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile nipone.

Vezi si: