Fiecare cutremur din zona Vrancea se declanseaza in doua unde. In cazul unui cutremur produs la 100 de kilometri, intervalul dintre acestea este de 32 de secunde.

Timp suficient pentru alertarea populatiei cred specialistii de la Institutul pentru Fizica Pamantului.

Daca seismul are o magnitudine de peste 6 pe scara Richter, informatiile sunt transmise Serviciilor de Telecomunicatii Speciale sau releelor, iar de aici spre aparatele de radio din masinile romanilor. Totul dureaza alte 3 secunde. Nu conteaza postul de radio ascultat in acel moment. Important este ca aparatul sa fie performant.

Astfel, pe display se va afisa textul: "In cateva momente se va produce un cutremur major", iar soferii au 25 de secunde sa actioneze.

Pe de alta parte, seismologii nu concep un sistem pentru a alerta toata populatia.

"Destul de dificil de spus sa alertezi populatia. Toti vor intra in panica. Ce face un cetatean care se afla la etajul 10, nu are timp in 21 de secunde sa coboare. Practic, una este cand rulezi cu 80 de km pe pod si alta este cand esti atentionat, cand incetinesti la 30 de km la ora.", spune Viorel Ionescu, sef laborator retea seismica nationala.

Deocamdata, prin acest sistem sunt alertate doar institutiile statului. De exemplu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Sistemul de alerta este inca in stadiul de proiect, sustine Ministerul Comunicatiilor. Ca sa devina o realitate, atat ministerul, cat si Institutul pentru Fizica Pamantului, dar si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, trebuie sa semneze un protocol in acest sens.