Vestea ii infioara, in primul rand pe cei care au iesit teferi dintre ruine acum 3 decenii si care vad ca de atunci putine lucruri s-au schimbat in bine, iar casele si scolile noastre nu sunt cu mult mai sigure.

Pentru Xavier si tatal sau, medicul Henorel Dragoescu, data de 4 martie are dublu inteles. In acea zi cei doi au renascut din ruinele blocului Continental, de la Universitate, dar tot atunci, s-au despartit pentru totdeauna de Niculina, mama tanarului. Femeia a avut parte de aceeasi soarta nedreapta ca doi mari artisti romani: Toma Caragiu si Doina Badea.

In 56 de secunde un seism de 7,4 pe scara Richter indolia Romania. In seara de 4 martie 1977 au murit 1.578 de oameni. 1.424 numai in Bucuresti oras in care s-a facut praf 33 de cladiri. In tara numarul ranitilor a trecut de 11.000 iar 35.000 de locuinte s-au prabusit.

Stricaciunile au fost mult peste cele lasate in urma de seismul din 1940, care a avut 7,7 insa a fost unul de mare adancime.

Asta a facut diferenta intre cele doua rele. Acum 33 de ani unda soc a avut epicentrul la 96 de km sub pamant si s-a propagat spre sud-estul tarii, afectand puternic capitala.

In noiembrie '40, epicentrul a fost la 150 de km, adica mult mai jos, in mantaua pamantului, sub primul strat din scoarta si astfel unda s-a propagat spre nord, afectand orase din zona Moldovei si pana la Moscova, unde au cazut cateva blocuri.

Analizand toate cele 4 cutremure devastatoare din ultimii 200 de ani, specialistii vin cu o noua predictie: "A fost alternanta adancime, suprafata, adancime si in 4 martie mai de suprafata. Deci, cand va urma nu stim, dar va fi de mare adancime", a declarat Prof. Gheorghe Marmureanu, director Institutului de Fizica Pamantului.

In panica generala Capitala ramane cu grija celor 300 de cladiri vechi, multe dintre acestea sunt scoli si spitale dintre care 120 au risc major de prabusire. Prea putine au fost reconsolidate. Din dezinteresul oamenilor, dar si al autoritatilor.

Citeste Istoria cutremurelor mari din Romania pe www.stirileprotv.ro!