Islandezii cer demisia premierului, in urma dezvaluirilor din dosarul “Panama Papers”, inca marcati de excesele anilor 2000 si de falimentul bancilor din 2008
Mii de islandezi au manifestat luni impotriva premierului islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, implicat in scandalul "Panama Papers", ancheta unor jurnalisti care au dezvaluit bunuri ale acestuia intr-un paradis fiscal si care ar putea provoca rasturnarea lui de la putere, scrie AFP, preluata de Agerpres.
Conform documentelor publicate de Consortiul international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a infiintat in 2007, impreuna cu viitoarea sa sotie, o firma in paradisul fiscal din Insulele Virgine, numita Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, pana cand el i-a vandut partile sale in 2009 pentru suma simbolica de un dolar.
Cand a fost ales pentru prima oara deputat, in aprilie 2009, el a omis sa mentioneze aceasta participatie in declaratia de avere, in timp ce era obligat de lege.
Afacerea este extrem de sensibila intr-o tara marcata de excesele anilor 2000, cand in sectorul financiar au inflorit firmele fantoma.
Apararea prim-ministrului este simpla: el nu a ascuns niciodata bani in strainatate, iar sotia lui este in regula cu fiscul islandez. "Ea nu a folosit niciodata vreun paradis fiscal", a scris Gunnlaugsson pe site-ul sau. "Nu am avut in vedere sa demisionez din acest motiv si nu voi demisiona din acest motiv", a insistat el luni dupa-amiaza.
Protestul de la Reykjavik a strans luni mai multi participanti decat manifestatiile din 2009, declansate de lipsurile grave ale responsabililor politici in supravegherea bancilor si soldate cu rasturnarea guvernului de dreapta, a informat politia, fara sa anunte vreo estimare.
Fiu de deputat si jurnalist de profesie, Gunnlaugsson ar fi trebuit sa intruchipeze o ruptura cu clasa politica, inclusiv cu a partidului sau, care a inchis ochii la frenezia expansiunii bancilor islandeze. Acesta s-a terminat cu o criza financiara istorica, o recesiune si un plan de salvare al Fondului Monetar International.
Sotia lui, Anna Sigurlaug Palsdottir, 41 de ani, este fiica unui om de afaceri care a facut avere fiind concesionar al masinilor Toyota in tara. Pe 15 martie, ea singura a facut publica pe Facebook existenta societatii Wintris, care administreaza averea mostenita.
Islanda, prima tara lovita de criza din 2008 si revenirea spectaculoasa
Populatia din micul stat din nordul Altanticului acorda o atentie sporita clasei politice si afacerilor statului, in conditiile in care Islanda era, in 2008, prima tara care cadea prada crizei economice mondiale. Cu un sistem bancar supra-indatorat, institutiile de credit s-au gasit in incapacitatea de a-si mai achita datoriile, iar statul le-a lasat sa dea faliment.
In 2008, bancile din Islanda au devenit insolvente, pentru ca erau datoare cu de peste 6 ori PIB-ul tarii, iar cand pietele financiare au inghetat imprumuturile, acestea nu au reusit sa-si plateasca creditele la randul lor.
In consecinta, bancile au intrat in incapacitate de plata, fiind datoare mai mult de 85 de miliarde de dolari. Iar statul nu a finantat institutiile bancare din taxele contribuabililor, ci le-a lasat sa dea faliment. Statul a transferat, totodata, creditele populatiei si depozitele in banci noi, dar nu a transferat si activele straine si datoriile.
In acelasi timp, in cadrul a doua referendumuri, populatia a interzis statului sa plateasca datoriile catre creditorii straini care pierdusera bani in falimentul bancilor islandeze. In consecinta, Islanda a inca se mai judeca cu Marea Britanie si Olanda, pentru plata a 6 miliarde de dolari, pe care cetatenii celor doua tari ii aveau in bancile islandeze (convinsi de dobanzile mari platite la depozite), bani pe care statul nu i-a garantat.
In ciuda acestui fapt, prima tara care a cunoscut criza economica mondiala a avut o revenire economica spectaculoasa. Pe termen scurt, insa, oamenii au avut de suferit. Coroana islandeza s-a prabusit, ceea ce a dus la cresterea brusca a preturilor, iar cei care aveau credite in valuta s-au trezit cu rate duble sau chiar triple. In acelasi timp, veniturile s-au micsorat, iar islandezii au iesit, nemultumiti, in strada, ceea ce a dus la rasturnarea Guvernului.
Pe acelasi subiect: