Ghalebani, citat de agentia Mehr, a mentionat printre statele vizate Germania, Spania, Italia, Grecia, Portugalia si Olanda, scrie Mediafax.

Uniunea Europeana a decis, in ianuarie, intensificarea masurilor de sanctionare a Iranului din cauza controversatului program nuclear.

Duminica, Iranul a anuntat ca va sista vanzarile de petrol catre Franta si Marea Britanie, tari care au propus inasprirea sanctiunilor impotriva regimului iranian.

Masura este mai degraba simbolica, dat fiind ca Marea Britanie si Franta suspendasera importurile de petrol iranian in cadrul embargoului care vizeaza Teheranul.

Italia, Spania si Grecia, care importa cantitati mari de petrol iranian, ar putea fi penalizate daca Tereanul va aplica aceste masuri.

"Cu certitudine, daca actiunile ostile ale UE fata de Iran vor continua, exporturile de petrol spre aceste state vor fi oprite", a insistat Ghalebani.

A doua tara din cadrul OPEC, Iranul produce 3,5 milioane de barili de petrol pe zi si exporta 2,5 milioane.

Acesta vinde putin peste 20 la suta din petrolul produs tarilor din Uniunea Europeana (respectiv 600.000 de barili pe zi), in special Italiei, Spaniei si Greciei. Teheranul exporta 70 la suta din petrol tarilor din Asia.