El nu a oferit detalii despre numarul si natura navelor care participa la aceasta operatiune, a doua in decurs de un an, destinata sa "demonstreze puterea Republicii Islamice Iran".

Prima operatiune a navelor de razboi iraniene in Marea Mediterana de la revolutia islamica din 1979 a provocat in februarie 2011 reactii vehemente din partea Israelului si Statelor Unite.

Sayyari nu a oferit detalii despre numarul, natura sau misiunea navelor care participa la aceasta operatiune, limitandu-se sa afirme ca aceasta vizeaza in special sa "demonstreze puterea Republicii Islamice Iran".

Navele in cauza ar putea fi distrugatorul Shahid Qandi si nava de sustinere si alimentare Kharg, despre care presa iraniana a anuntat la inceputul lui februarie ca a facut o escala de mai multe zile in portul saudit Jeddah, de la Marea Rosie.

Noua misiune iraniana in Marea Mediterana are loc in timp ce relatiile dintre Israel si Iran sunt din ce in ce mai tensionate, din cauza crizei din jurul programului nuclear iranian si a recentelor atentate antiisraeliene din India si Thailanda, atribuite de statul evreu Teheranului.

Puterile occidentale si Israelul suspecteaza Iranul ca vrea sa fabrice arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce acesta din urma dezminte categoric.

Marea Britanie: Ambitiile nucleare ale Iranului pot declansa "un nou Razboi Rece"

Ambitiile nucleare ale Iranului pot declansa "un nou Razboi Rece" mult mai periculos decat cel dintre tarile occidentale si Uniunea Sovietica din trecut, a declarat ministrul Afacerilor Externe britanic, William Hague, scrie Mediafax.

"Daca (Iranul) va reusi sa obtina un potential militar nuclear, cred ca si alte natiuni din Orientul Mijlociu vor vrea sa dezvolte arme nucleare", a declarat acesta, intr-un interviu publicat de cotidianul Daily Telegraph.

"Amenintarea unui nou Razboi Rece in Orientul Mijlociu... ar fi un dezastru pentru omenire", a apreciat acesta.

Miercuri, negociatorul Iranului pentru probleme nucleare, Said Jalili, a propus puterilor din grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Franta, Marea Britanie si Germania) sa reia "cat mai repede posibil" discutiile cu privire la programul nuclear iranian "respectand dreptul Iranului de a utiliza energia nucleara in mod pasnic".

Intrebat despre speculatiile cu privire la un eventual atac al Israelului impotriva instalatiilor nucleare iraniene, Hague a afirmat ca un "atac militar" impotriva Iranului ar include "riscuri enorme".

"Este foarte clar ca nu vom efectua nicio actiune militara. Vom institui o dubla strategie de sanctiuni si presiuni pe de o parte si negocieri pe de alta parte. Nu sustinem ideea unui atac impotriva Iranului in acest moment de catre oricine", a adaugat el.