"Aproximativ 6.000 de centrifuge sunt in activitate si au fost adaugate alte 3.000, ridicand numarul total la 9.000", a declarat el, potrivit Mediafax.

Totodata, Iranul i-a convocat pe ambasadorii Frantei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei si Olandei pentru a le transmite intentia de "revizuire" in scadere a exporturilor de petrol, anunta Televiziunea de stat iraniana.

"Astazi, ambasadorii unor state europene au fost convocati la Ministerul iranian de Externe si li s-a transmis ca Iranul va diminua volumul exporturilor de petrol catre aceste tari", precizeaza postul citat.

De altfel, Iranul a avertizat ca ar putea intrerupe exporturile de petrol catre Uniunea Europeana, dand asigurari ca nu va face acest lucru deocamdata din ratiuni umanitare, conform postului de televiziune Al-Alam.

Anterior, postul iranian de televiziune in limba engleza Press TV anuntase ca Iranul opreste exporturile de petrol catre sase state europene. In consecinta, pretul petrolului Brent, tranzactionat pe bursa de la Londra, se afla in urcare cu un dolar, la 118,35 dolari pe baril la scurt timp dupa anunt.

Cele 27 de state membre UE au decis sa opreasca importurile de petrol iranian incepand cu 1 iulie, din cauza controversatului program nuclear al Iranului, despre care statele ocidentale afirma ca are scopuri militare. Iranul este al patrulea mare producator de petrol la nivel global.