Inflatia in zona euro, la maximul ultimilor doi ani si jumatate. "BCE are motive sa se bucure"
Bani, euro
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in luna noiembrie pana la 0,6%, de la 0,5% in luna octombrie, arata o estimare preliminara publicata de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Este cel mai ridicat nivel al inflatiei inregistrat de zona euro dupa luna aprilie 2014, ceea ce reprezinta o veste buna pentru Banca Centrala Europeana.
"BCE se va bucura sa vada ca tendinta graduala de crestere a preturilor a continuat in luna noiembrie" a apreciat Howard Archer, analist la IHS.
Banca Centrala Europeana se straduieste de doi ani sa stimuleze rata inflatii in zona euro care ramane mult sub obiectivul sau tinta, o crestere a preturilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Potrivit Eurostat, in luna noiembrie cele mai semnificative majorari de preturi s-au inregistrat la servicii, care au consemnat o crestere anuala de 1,1%, urmate de alimente, alcool si tigari, care au crescut cu 0,7%, fata de un avans de 0,4% in luna octombrie. In schimb, preturile la energie au inregistrat o scadere anuala de 1,1% in luna noiembrie, fata de un declin de 0,9% in luna octombrie.
"Daca pretul petrolului nu va scadea brutal, inflatia ar trebui sa continue sa creasca anul viitor" a apreciat Jack Allen, analist la Capital Economics.
La inceputul acestei luni, cu ocazia publicarii previziunilor sale de toamna, Comisia Europeana a anuntat ca mizeaza pe o accelerare a inflatiei in zona euro pana la 1,4% in 2017 de la 0,3% in 2016. Ulterior, presedintele BCE, Mario Draghi a declarat ca institutia pe care o conduce este gata sa actioneze pentru a sprijini cresterea economica si inflatia in zona euro.
Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE va avea loc in data de 8 decembrie si mai multi analisti se asteapta la o noua relaxare a politicii monetare prin prelungirea cu sase luni a perioadei in care BCE va achizitiona obligatiuni, in ideea de a sustine relansarea economiei.
Pe acelasi subiect: