De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.

In sedinta de vineri, Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei pentru luna noiembrie 2016.

In conferinta de presa de dupa sedinta, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a spus ca inflatia ramane in teritoriu negativ in acest an, dar ca va intra pe un trend ascendent la inceputul anului 2017.

"Scenariul de baza al prognozei reconfirma ramanerea ratei anuale prognozate a inflatiei in teritoriu negativ pana in decembrie 2016. De asemenea, se reconfirma profilul ascendent pe care traiectoria acesteia il capata la inceputul anului 2017. Rata anuala a inflatiei este asteptata sa revina in interiorul intervalului de variatie al tintei la mijlocul anului viitor si sa se plaseze la finele orizontului proiectiei in jumatatea superioara a acestui intervalul", a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, aceasta traiectorie reflecta atat epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA si disiparea influentelor socurilor dezinflationiste globale, cat si presiunile inflationiste exercitate de deschiderea graduala a excedentului de cerere agregata si de costurile salariale unitare.

Referitor la riscurile la adresa inflatiei, guvernatorul a mentionat, pe plan intern, configuratia bugetului pentru anul 2017, iar pe plan extern, riscurile sunt generate, in principal, de incertitudinile persistente legate de cresterea economica globala si de redresarea economica a zonei euro, in contextul trenarii revigorarii economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european si al rezultatului referendumului din Marea Britanie.

Ce spune Isarescu despre majorarile salariale recente

Mugur Isarescu a evitat sa comenteze impactul pe care majorarile salariale il vor avea asupra stabilitatii macroeconomice, spunand doar ca incorporarea acestor legi in bugetul pe 2017 nu este cunoscuta.

"Maniera in care vor fi incorporate legile recent adoptate, ca si cele precedente nu este cunoscuta. In consecinta ne limitam la acest comentariu", a declarat joi guvernatorul BNR.

El a mentionat importanta constructiei bugetare in asigurarea macrostabilitatii economice.

"In general, BNR are ca obiectiv primordial si considera ca este important pentru toata economia nationala sa pastram macrostabilitatea. Constructia bugetara, ca si executia bugetara, au un rol important in cadrul stabilitatii macrostabilitatii. In consecinta, constructia bugetara pentru 2017 prezinta un rol important", a mai spus Isarescu.

Referitor la masurile viitoare de politica monetara, Mugur Isarescu a spus ca BNR are in vedere intarirea vigilentei, pentru ca exista inca multe necunoscute. "Pregatim intregul arsenal de politica monetara sa fie folosit la timpul potrivit cu dozajul potrivit", a subliniat guvernatorul BNR.

Rata anuala a inflatiei a coborat la minus 0,6% in luna septembrie a acestui an fata de luna similara din anul trecut, de la minus 0,2% in august, potrivit datelor publicate in 11 octombrie de Institutul National de Statistica. Banca Nationala Romaniei (BNR) prognozeaza o inflatie de minus 0,4% pentru finalul acestui an.