Isarescu: Nu se vad semnele unei supraincalziri a economiei, dar probabil ca se apropie. Inflatia ramane negativa in acest an
Mugur Isarescu
Cresterea economica a fost peste asteptari in trimestrul doi din acest an, astfel ca Romania a trecut de la deficit la exces de cerere, fapt care trebuie evaluat cu mare atentie in perspectiva unei eventuale supraincalziri a economiei, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Intrebat fiind daca, in actualul context de evolutie a economiei, au crescut si riscurile de supraincalzire, guvernatorul BNR a raspuns ca inca nu se vad astfel de semne, dar probabil se apropie.
"Nu vedem inca acest moment. Probabil ca se apropie, dar, deocamdata, datele pe care le avem noi indica doar intrarea, cu marja de eroare pe care trebuie sa o accepte toata lumea, in situatia in care Romania are un gap de PIB pozitiv. S-a evaporat deficitul de cerere. Deocamdata, excesul de cerere trebuie evaluat cu mare atentie pentru a trece la momentul pe care il mentionati dumneavoastra", a spus, vineri Isarescu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, economia a crescut in trimestrul doi al acestui an pe fondul expansiunii consumului populatiei si a investitiilor, cu impact asupra deficitului de cont curent.
"Exportul net si-a sporit astfel contributia negativa la dinamica anuala a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor isi mentine contributia determinanta la intensificarea activitatii economice", a precizat guvernatorul BNR.
Inflatia se mentine negativa
Inflatia se va mentine in teritoriu negativ in acest an, insa va reveni in intervalul de variatie al tintei stationare in a doua jumatate a lui 2017, a anuntat, vineri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a deciziilor adoptate in sedinta de politica monetara.
"Evaluarile recente reconfirma perspectiva ramanerii ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ pana la sfarsitul anului 2016. Aceasta este asteptata sa creasca apoi gradual si sa revina in intervalul de variatie al tintei stationare (2,5% plus/minus un punct procentual - n. r.) in a doua jumatate a anului 2017, pe fondul epuizarii efectelor reducerilor cotei standard a TVA si ale unor socuri dezinflationiste globale, precum si al manifestarii presiunilor inflationiste ale cererii agregate si ale costurilor salariale unitare", a explicat Mugur Isarescu.
Potrivit acestuia, riscurile la adresa perspectivei inflatiei provin din incertitudinile crescute atat din mediul intern, cat si din cel extern.
Estimarile privind revenirea inflatiei in teritoriu pozitiv au la baza faptul ca inflatia de baza CORE2 ajustat (fara preturile administrate, volatile si la tutun si alcool) a inceput sa creasca.
"In linie cu evolutia anticipata, rata anuala a inflatiei a crescut in luna august 2016 cu 0,6 puncte procentuale fata de luna anterioara, pana la -0,2%. Mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ s-a datorat evolutiei preturilor administrate, in conditiile in care preturile volatile si cele ale produselor din tutun au inregistrat dinamici anuale pozitive. Inflatia de baza CORE2 ajustat s-a pozitionat pe o panta usor ascendenta, situandu-se in luna august la 0,5%", a mai spus Isarescu.
BNR mentine dobanda cheie, dar reduce rezervele minime obligatorii in valuta de la 12% la 10% pe an
Referitor la creditare, guvernatorul BNR a mentionat faptul ca rata anuala de crestere a imprumuturilor in moneda nationala s-a situat, in luna august, la 14,5% in termeni reali, in timp ce dinamica anuala a componentei in valuta a ramas puternic negativa (-12,9%).
"Pe acest fond, ponderea in total a creditului in lei a crescut la 55,9%, fata de un nivel minim de 34,6% in luna mai 2012. Aceste evolutii certifica imbunatatirea transmisiei politicii monetare, contribuind, totodata, la atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare", a subliniat guvernatorul BNR.
Astfel, in conditiile reducerii creditarii in valuta si a consolidarii nivelului adecvat al rezervelor valutare (33,1 miliarde euro la sfarsitul lui august 2016), CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 10%, de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie - 23 noiembrie 2016, a mai spus Isarescu.
"Masura vizeaza continuarea armonizarii mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele si practicile in materie ale Bancii Centrale Europene si ale principalelor banci centrale din statele membre ale Uniunii Europene", a explicat guvernatorul.
Suma eliberata in piata ca urmare a acestei decizii este estimata la 500 de milioane de euro.
Pe acelasi subiect: