Analistii chestionati de Bloomberg au estimat o inflatie anuala de 16,8% pentru martie. La finele lunii februarie, rata anuala a inflatiei se situa la 16,7%. 

"Este posibil ca avansul preturilor sa fi atins un varf in martie. De asemenea, este important ca inflatia saptamanala si cea lunara sa continue sa scada", a declarat Dmitri Polevoy, economistul sef al ING Group pentru Rusia. 

Cresterea preturilor de consum din Rusia a inceput sa incetineasca in ultimele luni, iar in martie avansul saptamanal s-a stabilizat la 0,2%, cel mai redus nivel incepand cu noiembrie 2014. 

Potrivit bancii centrale, activitatea economica slaba va incetini cresterea inflatiei, iar efectele deprecierii rublei generata de impactul sanctiunilor occidentale asupra economiei se vor disipa pe parcursul acestui an. 

Banca Rusiei a reluat anul acesta procesul de relaxare a politicii monetare, dupa ce in 2014 a operat sase majorari ale dobanzii cheie, de la 5,5% la 17%.  Pe 13 martie, institutia bancara centrala a coborat rata dobanzii cheie cu un punct procentual, la 14%, dupa o reducere de doua puncte procentuale in luna anterioara, in conditiile in care economia rusa se indreapta spre prima recesiune din ultimii sase ani. 

Potrivit unui sondaj efectuat de institutul rus de cercetare VTsIOM, situatia economiei reprezinta principalul motiv de ingrijorare in randul populatiei, depasind inflatia. 

Proiectiile bancii centrale indica o contractie economica de pana la 4% in acest an, dupa o crestere de 0,6% in 2014.  Urmatoarea sedinta de politica monetara a bancii Rusiei va avea loc pe 30 aprilie.