Ministrul Finantelor, Siluanov: Rusia a depasit cea mai dificila perioada a crizei
Rusia a depasit cea mai dificila perioada a crizei declansate de prabusirea cotatiilor petrolului si de sanctiunile occidentale care au limitat accesul la creditare, a declarat ministrul de Finante, Anton Siluanov, transmite Bloomberg.
"Varful negativ este in urma noastra si vedem unele semne de stabilizare. Si situatia din sectorul financiar se stabilizeaza. Vedem cresterea castigurilor pe pietele de obligatiuni, iar piata financiara se indreapta spre crestere", a spus Siluanov, la conferinta organizata de Uniunea Rusa a Industriasilor si Antreprenorilor.
Cel mai mare exportator de energie din lume scapa de efectele celor mai scazute preturi ale petrolului de dupa 2009 si ale sanctiunilor economice occidentale impuse din cauza crizei din Ucraina
Rubla si-a mai revenit dupa declinul de 46% inregistrat in 2014, inregistrand in februarie cele mai bune performante comparativ cu celelalte piete emergente.
In timp ce inflatia a inceput sa se stabilizeze, banca centrala a inceput un ciclu de relaxare monetara si s-a concentrat mai mult pe sustinerea economiei. Banca Rusiei a redus saptamana trecuta dobanda de politica monetara pentru a doua oara in acest an si a semnalat ca relaxarea monetara va continua, daca cresterea preturilor de consum va incetini. Rusia ar putea mentine inflatia in acest an la 11%-12%, potrivit ministrului de Finante. Rubla s-a depreciat joi fata de dolar, dupa trei zile de cresteri, fiind tranzactionata in scadere cu 1,2%. Indicele bursier Micex este in urcare cu 0,3%.
Presedintele Vladimir Putin a declarat la aceeasi conferinta ca o mai mare libertate a companiilor este cel mai bun raspuns la dificultatile si restrictiile externe.
"Acesta este motivul pentru care vom continua sa cream conditii pentru toti cei care sunt pregatiti sa investeasca in economia si industria interna, dezvoltarea de tehnologii si crearea de locuri de munca moderne", a spus Putin.
Persistenta tensiunilor provocate de implicarea Rusiei in criza ucraineana risca sa indeparteze investitorii straini.
General Motors a anuntat miercuri ca intentioneaza sa opreasca activitatea fabricii din St. Petersburg si sa opreasca vanzarile marcii Opel si a majoritatii modelelor Chevrolet pe aceasta piata.
Vanzarile auto din Rusia au scazut anul trecut cu 10%, iar declinul s-a accelerat in 2015, cu o scadere de 38%n februarie.
Iesirile de capital din Rusia au crescut de peste doua ori in 2014, la 151,5 miliarde de dolari, obligand autoritatile sa raspunda cu reduceri de cheltuieli si majorarea de urgenta a dobanzii de politica monetara in decembrie.
Rusia a inclus un fond anti-criza de aproape 234 de miliarde de ruble in bugetul din acest an, care va fi folosit la sustinerea companiilor de importanta sistemica, a spus Putin, adaugand ca costurile de imprumut sunt in continuare exagerate. Prabusirea rublei si interzicerea de catre Rusia a importurilor de alimente, ca reactie la sanctiunile occidentale, au facut ca preturile de consum sa creasca in februarie cu 16,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult dupa 2002.
PIB-ul s-a contractat cu 1,5% in ianuarie, fata de intervalul similar din 2014, potrivit estimarilor preliminare ale Ministerului Economiei.
Economia Rusiei ar putea inregistra in acest an un declin de pana la 4%, anticipeaza banca centrala.