Grecia, din nou cu temele nefacute. Ministrii de Finante din zona euro cer Atenei noi reforme, pentru a continua programul de asistenta financiara
Protest la Atena, Grecia
Ministrii de Finante din zona euro spera sa ajunga, luni, la un compromis cu privire la reformele adoptate de Grecia, in incercarea de a obtine sprijinul Fondului Monetar International (FMI) pentru programul sau de asistenta pana la finele acestui an, transmite Reuters.
Reuniunea obisnuita de celor 19 ministrii de Finante din zona euro va avea loc insa la o zi dupa Referendumul constitutional din Italia, al carui rezultat a dus la demisia premierului Matteo Renzi si la noi presiuni asupra monedei euro, ceea ce complica si mai mult discutiile cu Grecia.
Daca ministrii de Finante vor ajunge la un acord la Bruxelles, este posibil sa se mai reuneasca odata, inainte de Craciun, pentru a discuta reducerea datoriei Greciei si rolul jucat de FMI, au declarat o serie de oficiali europeni.
Greciei i se cere de catre creditorii din zona euro sa adopte o serie de reforme importante precum si sa vanda o serie de active de stat, in conformitate cu acordul de asistenta in valoare de 86 de miliarde de euro incheiat anul trecut. Cu toate acestea, negociatorii nu au putut inca sa ajunga la un acord cu privire la reformele in domeniul legislatiei muncii sau sectorului energetic si nici asupra tintelor fiscale pentru 2018 ale Greciei, lasandu-i pe ministrii de Finante sa acopere punctele in suspans.
Un eventual acord ar permite demararea discutiilor pentru o reducere semnificativa a datoriei Greciei care se cifreaza la aproximativ 180% din PIB si este cea mai mare din zona euro. Fondul Monetar International, un creditor important in precedentele acorduri de sustinere a Greciei, a conditionat participarea sa la noul acord de asistenta de o reducere semnificativa a datoriei Greciei din partea zonei euro si de asemenea a fixat finalul acestui an drept termen limita pentru o decizie.
Cu toate acestea, Germania, cea mai mare economie din zona euro, vrea ca FMI sa se alature zonei euro si sa puna presiuni asupra autoritatilor de la Atena pentru a face reforme. Duminica, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a apreciat ca reformele structurale vor ajuta mai mult Grecia sa obtina o crestere sustenabila decat un acord privind reducerea datoriei. In schimb, FMI considera solicitarile Berlinului nerealiste daca Grecia nu va obtine o reducere semnificativa a datoriei sau va adopta noi reduceri bugetare. La randul sau, Guvernul grec se opune unor noi masuri de austeritate.
Pe acelasi subiect: