Grecia primeste inca 7,5 mld. euro din fondul de salvare al zonei euro. Atena ar putea obtine, din nou, accesul la finantare ieftina de la BCE
Grecia
Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - a aprobat acordarea urmatoarei transe de imprumut pentru Grecia, in valoare de 7,5 miliarde de euro, banii urmand sa fie transferati catre Atena saptamana viitoare, a anuntat seful ESM, Klaus Regling, transmite DPA, preluata de Agerpres.
Banii sunt necesari pentru achitarea imprumuturilor de la FMI, a bondurilor care ajung la scadenta de la BCE si a facturilor neplatite din tara.
Ministrii de Finante ai zonei euro, care sunt guvernatorii Mecanismului European de Stabilitate, s-au intalnit la Luxemburg, pentru adunarea anuala a conducerii ESM.
Joi, ministrii de Finante din zona euro au aprobat deblocarea unei noi transei din programul de asistenta financiara cu Grecia, dupa ce autoritatile elene au adoptate in ultimele luni reformele cerute de creditorii internationali.
Cei 7,5 miliarde de euro sunt prima parte din transa totala de 10,3 miliarde de euro pe care o va obtine Grecia conform acordului incheiat in mai cu ministrii de Finante ai zonei euro. Restul de 2,8 miliarde de euro vor fi platiti in urmatoarele luni, dupa ce Atena adopta noi reforme in sectorul energiei, al guvernantei bancare si vinde active de stat.
Pe de alta parte, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca este aproape sigur ca bancile din Grecia vor recastiga saptamana viitoare accesul la finantarea ieftina de la Banca Centrala Europeana.
In februarie 2015, BCE a renuntat brusc sa mai accepte obligatiuni grecesti drept garantii pentru finantare, transferand practic catre Banca Centrala a Greciei povara finantarii bancilor elene. Analistii sustin ca decizia BCE a fost un raspuns la abandonarea programului de reforme de catre Guvernul elen.
In 22 iunie are loc sedinta Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene iar creditorii eleni se asteapta ca BCE sa accepte din nou obligatiunile grecesti drept garantii in schimbul creditelor. Decizia ar putea fi primul pas spre includerea Greciei in programul de relaxare cantitativa al BCE, adauga sursele. Includerea ar putea fi discutata in iulie, dupa ce Grecia isi plateste datoriile catre BCE.
Cea mai indatorata tara din UE este in prezent exclusa din programul de achizitii de active al BCE, iar din 2015 bancile elene nu mai au acces la principalele operatiuni de refinantare derulate de BCE si se bazeaza pe o facilitate care permite furnizarea de lichiditate in situatii de urgenta (ELA), dar in cadrul careia dobanzile percepute sunt estimate a fi cu 100 pana la 150 de puncte de baza peste dobanda de referinta a BCE.
Reprezentantii BCE nu au comentat informatia.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#BCE
Pe acelasi subiect: