Noua monedă ar urma să fie introdusă în circulație în regiune începând cu 2020.

"Eco a fost adoptat ca nume al monedei unice a ECOWAS", potrivit declaraţiei finale a acestei întâlniri între reprezentanţi ai celor 15 ţări membre ale organizaţiei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Acest nume a fost luat în discuţie cu ocazia unei întâlniri a comitetului interministerial al miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale, la jumătatea lui iunie, la Abidjan (Cote d'Ivoire), precum şi anul 2020 ca dată de începere a implantării noii monede.

Citește și: Pregătiri pentru zona euro. Când va adopta România moneda unică

Comunicatul final adoptat sâmbătă la Abuja "reafirmă abordarea graduală pentru adoptarea monedei unice începând cu ţările care ating criteriile de convergenţă" - cum ar fi inflaţie, deficit bugetar -, stabilite deja cu ocazia întâlnirilor pregătitoare.

Principiul unui regim de schimb flexibil şi o politică monetară centrată pe stăpânirea inflaţiei au fost, de asemenea, adoptate oficial.

Discutată de aproape 30 de ani, această monedă unică între cele 15 ţări care formează ECOWAS - dintre care opt utilizează francul CFA, legat de euro potrivit unei parităţi fixe garantate de Franţa, fostul colonizator al regiunii - este văzută ca un pariu riscant de numeroşi analişti, însă ar fi un simbol politic puternic.