Decizia vine ca reacţie la tarifele introduse de preşedintele american Donald Trump pentru produse chinezeşti de 200 de miliarde de dolari, potrivit News.ro.

Măsurile de retorsiune ale Chinei reprezintă o nouă escaladare a unei dispute comerciale între cele mai mari două economii ale lumii, care se prelungeşte.

Administraţia americană a anunţat luni că va impune tarife de 10% pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari, începând din 24 septembrie, şi de 25% de la sfârşitul anului 2018.

”China este nevoită să răspundă la unilateralismul şi protecţionismul coemrcial al SUA şi nu are altă soluţie decât să răspundă cu tarife proprii”, a anunţat Ministerul de Finanţe printr-un comunicat publicat marţi pe site-ul instituţiei.

Beijingul va impune tarife pentru un total de 5.207 de produse americane, de la gaze naturale lichefiate la anumite tipuri de avioane, precum şi pudră de cacao şi legume congelate, de 5% şi 10%, în loc de nivelurile anunţate iniţial, de 5%, 10%, 20% şi 25%, potrivit Ministerului chinez de Finanţe.

Tarifele anunţate de ambele ţări vor intra în vigoare pe 24 septembrie.

Până în prezent, Statele Unite au impus tarife pentru produse chinezeşti în valoare de 50 de miliarde de dolari, pentru a presa China să facă schimbări semnificative în politicile referitoare la comerţ, transferul de tehnologie şi subvenţiile pentru industria high-tech.

Autorităţile de la Beijing au răspuns cu măsuri de retorsiune egale, dar unii analişti şi oameni de afaceri americani sunt îngrijoraţi că China va recurge şi la alte măsuri, cum ar fi presiuni asupra companiilor americane cu operaţiuni în China.

În timp ce ambele părţi s-au declarat deschise discuţiilor, Trump a acuzat China pe Twitter că ţinteşte alegătorii americani din zonele rurale, care l-au susţinut în alegerile prezidenţiale, prin impunerea de tarife produselor agricole.