"Preşedintele (Donald Trump) l-a însărcinat pe ambasadorul (Robert Lighthizer) să ia în considerare posibilitatea de a creşte tarifele vamale (...) de la 10% la 25% pentru importuri chinezeşti de 200 de miliarde de dolari", a declarat unul dintre aceşti responsabili, precizând că scopul este "a încuraja China să-şi schimbe comportamentul".

Preşedintele american acuză Beijingul de practici "neloiale" şi de "furt de proprietate intelectuală". Trump îi cere gigantului asiatic să abandoneze aceste practici, să reducă deficitul comercial american de 200 de miliarde de dolari şi să-şi deschidă mai mult piaţa.

"Nu am văzut o evoluţie care să abordeze aceste probleme", au acuzat responsabilii americani. "În loc să-şi schimbe comportamentul, ei au impus în schimb represalii" asupra unor importuri americane în valoare de 34 de miliarde de dolari, şi-au exprimat ei regretul, subliniind că Donald Trump va rămâne ferm "pentru a obţine rezultate".

Întrebat despre o eventuală legătură cu criticile recente ale lui Donald Trump privind deprecierea yuanului, unul dintre ei a răspuns: "Nu voi trage concluzii asupra faptului că anunţul făcut astăzi este legat de o anumită practică în special".

Responsabilul a reamintit totuşi că Beijingul s-a angajat în 2015 să nu-şi devalorizeze moneda pentru a-şi face produsele mai competitive.

SUA au impus deja la 6 iulie suprataxe vamale pentru importuri chinezeşti de 34 de miliarde de dolari. Beijingul a replicat prin taxarea similară a unor importuri provenind din SUA de aceeaşi valoare.