Saptamana trecuta, bancile din Grecia au beneficiat de o suplimentare a finantarii din partea BCE, prin intermediul facilitatii Emergency Liquidity Assistance (ELA), de 1,5 miliarde de euro, relateaza MarketWatch.

Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze.

In lipsa unui acord rapid intre Grecia si creditorii tarii, formati din reprezentantii zonei euro si FMI, BCE analizeaza masuri de limitare a finantarii prin programul ELA, pentru a reduce riscurile in cazul in care negocierile vor esua.

Printre masurile care ar putea fi discutate de consiliul guvernatorilor BCE la sedinta din 6 mai ar putea fi si cresterea discount-ului impus obligatiunilor folosite de banci ca garantii pentru imprumuturi.

Imprumuturile acordate prin intermediul ELA au rolul sa compenseze depozitele retrase din banci si sunt acordate de banca centrala elena pe propriul risc.

Guvernul elen condus de premierul Alexis Tsipras cauta fonduri pentru plata salarilor si a pensiilor la sfarsitul acestei luni si pentru plata unei rate de aproape 1 miliard de euro catre FMI, in prima jumatate a lunii mai.

Ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, la o reuniune de saptamana trecuta de la Riga, in lipsa unui plan complet de reforme din partea autoritatilor de la Atena.

Tsipras a semnalat ca ar putea consulta populatia, prin referendum, daca sa aprobe un acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capat austeritatii.