Imigrantii europeni din Marea Britanie cer cetatenia britanica, de teama ca tara ar putea iesi din UE
Mii de imigranti europeni, stabiliti in Marea Britanie, au inceput formalitatile pentru obtinerea dublei cetatenii. Teama ca Marea Britanie ar putea parasi Uniunea Europeana, dupa referendumul pe care premierul David Cameron a promis ca-l va organiza cel tarziu in 2017, este tot mai mare, potrivit The Guardian.
Majoritatea europenilor care lucreaza in Marea Britanie cred ca iesirea tarii din blocul comunitar le-ar face viata mult mai problematica.
De fapt, se tem ca in urma parasirii UE, autoritatile de la Londra le-ar putea anula permisul de munca si ar putea pierde si alte avantaje.
Premierul Cameron este hotarat sa renegocieze raporturile tarii sale cu UE si apoi, nu mai tarziu de 2017, sa convoace referendumul la care britanicii sa decida daca mai vor sa ramana in blocul comunitar. Discutiile au inceput deja, iar la Consiliul European din decembrie se va face o prima evaluare a evolutiei acestora.
Cameron urmareste obtinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natura sa afecteze interesele nationale britanice si diminuarea fluxului imigrantilor est-europeni in Marea Britanie, in special prin adoptarea unor masuri care sa restrictioneze accesul lor la sistemul britanic de asistenta sociala.
Datele venite de guvernul de la Londra arata ca numarul cetatenilor comunitari care au primit cetatenia britanica a crescut de la 10.000 in 2009, la 18.000 in 2013.
Cum se obtine cetatenia britanica
Cine vrea sa obtina cetatenia britanica trebuie sa dovedeasca faptul ca a trait cel putin cinci ani in Marea Britanie si sa promoveze un examen denumit "Life in the UK Test". Acesta consta in intrebari despre "valorile si principiile" societatii britanice, iar participantii trebuie sa arate ca au cunostinte cu privire la "evenimentele si persoanele care au marcat istoria Regatului Unit".
"Vad problemele pe care le au cei veniti din India sau din alte tari din afara Europei, atunci cand doresc sa-si reinnoiasca viza de imigrant calificat si nu mi-as dori sa trec si eu prin asa ceva", a declarat un inginer electronist italian, pentru The Guardian.
Un tanar inginer polonez crede ca, daca Marea Britanie va iesi din UE, pentru el va fi mai greu sa obtina statutul de rezident permanent: "Problema este ca nici daca ma intorc in tara mea nu va fi usor. Mi-am petrecut in Marea Britanie intreaga viata adulta .Nu stiu daca voi putea sa gasesc de lucru in Polonia", a explicat el.