Determinarea Kremlinului de a impiedica marsul fostilor sai "sateliti" spre Occident. Ce face UE

Anexarea Crimeii si sprijinul acordat de Moscova separatistilor din Donbas (estul Ucrainei) au aratat determinarea Kremlinului de a impiedica, inclusiv prin forta, marsul fostilor sai sateliti spre Occident si reducerea a ceea ce el considera ca fiind sfera sa de influenta. 

La Riga, UE si Kievul ar urma sa semneze un document care sa confirme treia transa de ajutor european pentru Ucraina, de 1,8 miliarde de euro. 

Parteneriatul, creat in 2009 pentru a instaura o "zona de securitate si stabilitate" nu poate avansa astazi decat cu "pasi mici", potrivit politologului leton Andris Spruds. 

Unele semne de conciliere in cazul Ucrainei au aparut atat la Berlin si Paris, cat si la Moscova, care a renuntat sa se mai opuna intrarii in vigoare a Acordului de liber schimb intre UE si Ucraina.

"Noi nu dorim decat un singur lucru - ca aceste relatii sa nu fie construite in detrimentul intereselor legitime ale Federatiei Ruse", a spus seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov. 

Perspectivele aderarii la UE a celor sase tari din Parteneriatul Estic (Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Belarus) sunt nule pentru moment.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat clar de inteles ca niciun fel de aderare nu este avuta in vedere in urmatorii cinci ani. 

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, pledeaza inainte de toate pentru "o abordare mai constructiva in relatiile cu Moscova", constata pe de alta parte Elzbieta Kaca, cercetatoare la Institutul polonez pentru afaceri internationale PISM.

Intr-un cuvant, marea intrebare este cum poate fi reconciliat Parteneriatul Estic cu Rusia, adauga expertul citat. 

"Noi ar trebui sa-i ridicam o statuie lui Putin. El a mobilizat NATO, a mobilizat UE, a consolidat identitatea ucraineana. Rusia joaca rolul pozitiv al elefantului intr-un magazin de portelanuri" ,spune politologului leton Andris Spruds. Dar "pentru multe tari din UE", Rusia nu este doar un partener comercial, ci de asemenea un partener politic si diplomatic, ale carei interese vor fi luate in considerare in mod indirect, explica el.

Organizatorii summitului de la Riga, UE si diplomatia Letoniei recunosc ca nicio decizie importanta nu este de asteptat in urma acestei reuniuni la varf. 

"Chestiunea cheie este cea a unei reafirmari de catre Uniunea Europeana a importantei strategice a acestei regiuni si a acestei politici de vecinatate", a declarat pentru AFP ambasadorul Letoniei pe langa Parteneriatul Estic, Juris Poikans.  "Summitul nu va marca noi progrese, ci doar va arata ca aceasta politica functioneaza", confirma un responsabil european de la Bruxelles. 

Cele trei tari care au incheiat acorduri de asociere cu UE - Georgia, Ucraina si Republica Moldova - vor fi incurajate sa-si reformeze sistemul juridic si de reglementare. O munca de lunga durata.  Unul din potentialele avantaje europene care prevede eliminarea vizelor pentru cetatenii tarilor Parteneriatului Estic a intrat deja in vigoare pentru moldoveni. Dar anturajul presedintelui francez Francois Hollande exclude la ora actuala orice anunt in acest sens pentru Georgia si Ucraina.  La randul sau, Armenia, care a intors spatele Acordului de asociere cu UE pentru a se alatura in 2014 la Uniunea economica eurasiatica promovata de Moscova impreuna cu Belarus si Kazahstan, ar putea sa anunte reluarea negocierilor cu UE. 

Merkel: Liberalizarea regimului vizelor pentru Ucraina si Georgia din partea UE nu este posibila deocamdata

Cancelarul german a declarat ca o liberalizare a regimului de vize pentru Ucraina si Georgia din partea UE nu este posibila deocamdata, potrivit RIA Novosti si TASS. 

"O liberalizare a regimului de vize este posibila numai daca toate conditiile necesare sunt intrunite. Comisia Europeana a prezentat un raport potrivit caruia Ucraina si Georgia au depus multe eforturi in aceasta problema, dar nu suficiente pentru imbunatatirea situatiei generale", a subliniat Angela Merkel, in contextul in care Ucraina si Georgia sperau sa obtina acest avantaj din partea UE la Riga.

UE majoreaza la 3 mld. euro ajutorul pentru IMM-urile din Moldova, Georgia si Ucraina

Banca Europeana de Investitii a confirmat ca intentioneaza sa acorde ajutor reprezentantilor businessului mic si mijlociu din Republica Moldova, Georgia si Ucraina si ca va majora pana la 3 miliarde de euro nivelul de ajutor prognozat, informeaza Unian. 

Informatia a fost facuta publica de presedintele BEI, Werner Hoyer, la Riga.

"Acest lucru va permite sprijinirea producatorilor din Republica Moldova, Ucraina si Georgia, ca ei sa poata beneficia de avantajele zonei de liber schimb", a explicat Hoyer.

Hahn: Trebuie regandita intreaga politica a vecinatatii europene

Trebuie regandita intreaga politica a vecinatatii europene, nu numai cea estica, a declarat miercuri comisarul european pentru vecinatate si problema extinderii, Johannes Hahn.  Miza summitului de la Riga ar fi o dezbatere privind "revizuirea politicii europene de vecinatate, cu un accent special pe cooperarea economica". Aceasta formula de cooperare, spune Hahn, este importanta pentru dezvoltarea tarilor membre ale Parteneriatului, dar si pentru UE, care are nevoie de tari prospere in vecinatatea sa, de parteneri comerciali credibili. 

In opinia sa, Rusia ar trebui sa inteleaga ca Uniunea Europeana nu reprezinta o amenintare la adresa intereselor sale.

Cameron: Limitarea accesului imigrantilor din UE la sistemul de protectie sociala din Marea Britanie, "cerinta absoluta", in renegocierea relatiilor cu blocul comunitar

Premierul britanic David Cameron a declarat joi ca limitarea accesului imigrantilor din UE la sistemul de protectie sociala din Marea Britanie va fi o "cerinta absoluta" atunci cand va renegocia relatia tarii sale cu blocul comunitar, transmite Reuters. 

"Eu si multi altii credem ca este legitim pentru noi sa reducem stimulentele pentru oamenii care vor sa vina aici. Modificarea sistemului de protectie sociala in scopul reducerii imigratiei din UE va fi o cerinta absoluta in renegocierea pe care o voi purta", a subliniat Cameron.

Prim-ministru va incerca sa foloseasca acest prilej pentru a incepe renegocierea relatiei Marii Britanii cu UE, in perspectiva referendumului anuntat privind apartenenta tarii sale la Uniune.

Un astfel de summit ar putea servi drept cadru pentru discutii si pe alte teme, dar mult mai presante, cum ar fi sanctiunile impotriva Rusiei, cotele de imigrare sau problema solvabilitatii Greciei.