"Cred ca este necesara prudenta" in privinta propunerii lui Hollande de a dota un viitor guvern economic al zonei euro cu o anumita capacitate bugetara, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului german Economiei intr-o conferinta de presa obisnuita.

"In primul rand, acest lucru afecteaza prerogativele Bundestagului (Camera inferioara a Parlamentului german). In al doilea rand, o asemenea putere bugetara ar putea conduce la punerea in comun a datoriei. In acest domeniu, cunoasteti pozitia Guvernului german, si anume ca o asemenea mutualizare a datoriilor iese din dicutie", a declarat acest purtator de cuvant.

"Cancelarul (Angela Merkel) spune de la inceputul crizei ca avem nevoie de o mai buna coordonare a politicilor economice ale tarilor din zona euro, pentru a atinge obiective identificate de Franta si Germania in vederea unei ameliorari a competitivitatii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Steffen Seibert, calificand pledoaria lui Hollande in favoarea Europei ca "interesanta" si "meritand reflectia".

Dar, in privinta unei mai mari integrari politice, a adaugat el, "este important sa cooperam mai intai la primii pasi, si anume sa ne punem de acord asupra conditiilor unei mai bune competitivitati. In acest sens, summitul UE din iunie reprezinta urmatoarea oportunitate de dialog. Speram si vom vedea daca vom reusi atunci sa avansam", a declarat el.

Unii observatori au insistat asupra unor tensiuni, in ultimele saptamani, intre Paris si Berlin, care nu reusesc sa ajunga la un acord asupra unei strategii economice comune in Europa, francezii criticand excesul de austeritate care blocheaza, in opinia lor, relansarea cresterii economice, in contextul in care germanii raman fermi in privinta austeritatii bugetare si reformarii sectorului competitivitatii.

Saptamanalul Der Spiegel scrie in editia din acest weekend ca nu va exista o declaratie comuna franco-germana pentru consolidarea uniunii economice si monetare pana la summitul european din iunie, contrar promisiunii facute in ianuarie de Angela Merkel si François Hollande, din cauza tensiunilor intre Paris si Berlin.

Aceasta informatie "nu este adevarata", a declarat vineri Steibert. "Cooperam cu partenerii francezi in mod strans si in deplina incredere asupra acestor probleme", a spus el.

"Nu putem sa spunem astazi ca nu va exista un document comun, cooperam in continuare", a apreciat un diplomat francez contactat de AFP.