"Simt o foarte mare apropiere", le-a raspuns Merkel unui tanar german si unei tinere franceze care au intrebat-o ce parere are despre relatia franco-germana.

"Stiu totodata ca, pe de alta parte, in privinta anumitor probleme, avem in continuare opinii foarte divergente. Dar lucrul care reprezinta sarea si piperul relatiei franco-germane este faptul ca este necesar sa rediscutam motivele pentru care gandim diferit in legatura cu cateva teme", a precizat ea.

"Iar atunci cand reusim sa ne apropiem, in general rezulta o noua solutie satisfacatoare", a continuat ea.

Relatiile franco-germane nu par, totusi, perfecte, mai ales dupa alegerea lui François Hollande, care are unele dezacorduri evidente cu Merkel, in special in privinta solutiilor politice la criza din Europa.

In mesajul sau, cancelarul german afirma ca lupta impotriva somajului in randul tinerilor este "principala (sa) datorie", deoarece acest lucru reprezinta o conditie imperativa pentru ca "tinerii sa considere Europa patria lor".

Ea a pledat pentru o ameliorare a mobilitatii pe piata muncii, o problema cruciala pentru Germania, care se confrunta cu o lipsa a mainii de munca si incearca sa atraga muncitori calificati, in special din tarile din partea de sud a zonei euro, aflate in criza.

O imbatranire rapida a populatiei, alaturi de o rata moderata a somajului (6,8% la sfarsitul lui 2012), determina Gubernul german sa se teama de o penurie de persoane la varsta activa, care ar putea ajunge la sase milioane in 2025.

Merkel a sugerat organizarea unui sistem de protectie sociala astfel incat sa se permita celor care au "muncit cativa ani in strainatate sa poata beneficia de o buna acoperire, inclusiv in privinta pensiei, in alta tara".

Insa va fi necesara mai ales o "dezvoltare impreuna a unei strategii de crestere, care sa permita totodata crearea de locuri de munca in tarile UE. Acest lucru inseamna mai multa cooperare economica in cadrul Uniunii Europene decat exista pentru moment, in special in cadrul zonei euro", a completat ea.