"Germania are uneori un rol complicat deoarece suntem cea mai mare economie (europeana) (...). Insa Germania va actiona doar in acord cu partenerii sai europeni. Ideea hegemoniei imi este total straina", a asigurat cancelarul, in prezenta premierului polonez Donald Tusk, cu ocazia prezentarii la Berlin a unei biografii a celei care este adesea considerata ca femeia cea mai puternica din lume. 

Angela Merkel a evidentiat si necesitatea unei cooperari mai stranse in Europa, pentru a face fata provocarilor globalizarii si a evita declinul batranului continent, amintind experienta sa personala ca cetatean al RDG, statul german comunist astazi disparut. 

"Priviti, eu am vazut o tara prabusindu-se, RDG", a spus aceasta, amintind ca sistemul economic impus de Uniunea Sovietica a esuat.

"Ceea ce chiar nu vreau sa vad este Europa prabusindu-se in totalitatea sa. Cred ca este atat de absurd, avem toate posibilitatile in maini", a declarat aceasta, in timpul prezentarii volumului "Cancelarul si lumea sa", scris de un jurnalist al cotidianului Suddeutsche Zeitung, Stefan Kornelius. 

In numeroase state din zona euro, victime ale crizei datoriilor, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Spania si Italia, au aparut voci impotriva politicii de rigoare bugetare si austeritate sustinuta de cancelarul german, caricaturi ale Angelei Merkel fiind decorate uneori cu mustata lui Adolf Hitler. 

In noiembrie 2011, ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radek Sikorski, a solicitat la Berlin guvernului german sa actioneze in fata crizei datoriilor din zona euro, a carei "prabusire" ar avea, conform acestuia, "consecinte apocaliptice".  "Ati devenit natiunea indispensabila in Europa", a exclamat Sikorski, a carui tara nu era si inca nu este membra a zonei euro. 

Duminica, Merkel si Tusk au cinat impreuna in compania partenerilor lor de viata, Joachim Sauer si Malgorzata Tusk, unde au fost evocate mai ales radacinile poloneze ale tatalui cancelarului, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, in cadrul obisnuitei conferinte de presa guvernamentale de luni.