Luna aceasta, Statele Unite au anunţat noi sancţiuni contra a 38 de persoane şi entităţi acuzate în special de participare la atacurile Rusiei împotriva democraţiilor occidentale, screi Agerpres.

Şapte "oligarhi", prezentaţi ca apropiaţi ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum şi 12 companii pe care le deţin sau controlează sunt ţintele acestor măsuri punitive, printre cele mai severe luate de administraţia lui Donald Trump împotriva Moscovei.

Printre ei figurează Oleg Deripaska, proprietarul gigantului de aluminiu Rusal, Igor Rotenberg, Viktor Vekselberg şi Kirill Şamalov, actori importanţi în sectorul energetic, şi Suleiman Kerimov, miliardar şi senator, au anunţat responsabili americani.

Decizia SUA a determinat creditorii din Letonia să încheie relaţiile cu persoanele şi entităţile sancţionate, pentru că existau o serie de cetăţeni dintre cei menţionaţi pe listă, a precizat Peters Putnins, directorul Comisiei pieţei financiare şi de capital.

În februarie, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost reţinut de Agenţia Anticorupţie a ţării, ceea ce a provocat noi îngrijorări privind sistemul financiar al unui stat membru al zonei euro. Ilmars Rimsevics este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), din 2004.

Reţinerea guvernatorului vine după un raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituţionalizată" la a treia mare bancă din Letonia, ABLV, inclusiv tranzacţii care au legătură cu Coreea de Nord.

Conform raportului, directorii, acţionarii şi angajaţii ABLV au făcut din "spălarea de bani o componentă de bază a practicilor de afaceri ale băncii", iar Trezoreria SUA a propus ca ABLV să fie exclusă din sistemul financiar american. ABLV a dezminţit acuzaţiile, spunând că raportul conţine "informaţii excesiv de calomniatoare". Ulterior, ABLV a fost închisă. De asemenea, Letonia a interzis "companiile scoică" (shell companies) - entităţi folosite deseori pentru spălarea banilor.

Guvernul leton a reacţionat la acuzaţiile SUA şi a decis înăsprirea supervizării sistemului financiar. De la mijlocul lunii februarie, valoarea depozitelor din băncile letone a scăzut cu aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Schimbarea atitudinii autorităţilor de la Riga a forţat creditorii să-şi reevalueze modelele de afaceri, unele bănci ar putea decide chiar să-şi mute operaţiunile din Letonia, susţine Putnins, fără a nominaliza băncile implicate.