Rusia ia în considerare măsuri pentru limitarea împrumuturilor în valută, după turbulențele provocate de noile sancțiuni americane. Rubla s-a depreciat cu peste 10%
Moscova
Ksenia Yudayeva, adjunctul guvernatorului băncii centrale a Rusiei, a anunţat că instituţia ia în considerare noi măsuri pentru a limita împrumuturile în valută în sistemul bancar, scrie Reuters.
Noile sancţiuni americane care vizează Rusia au provocat săptămâna trecută turbulenţe pe pieţele financiare ruseşti, iar rubla s-a depreciat cu peste 10% în raport cu dolarul, atingând cel mai scăzut nivel de după luna noiembrie, potrivit Agerpres.
Deprecierea a determinat speculaţii pe pieţe, analiştii estimând că Banca Centrală a Rusiei va începe să cumpere ruble, dar luni Ksenia Yudayeva a dat asigurări că nu vor exista intervenţii pe pieţele valutare, deoarece instituţia are toate instrumentele necesare pentru a gestiona riscurile de pe piaţă.
De asemenea, Yudayeva a declarat că situaţia pe piaţa valutară este echilibrată şi sporirea volatilităţii nu a provocat riscuri la adresa stabilităţii financiare.
Noile sancţiuni americane, anunţate în 6 aprilie, vizează 38 de persoane şi entităţi care li se adaugă celor 24 deja vizate la jumătatea lui martie, ca răspuns la ingerinţa electorală şi mai multe atacuri cibernetice de care este acuzată Rusia.
Şapte "oligarhi", prezentaţi ca apropiaţi ai Kremlinului lui Vladimir Putin, precum şi douăsprezece companii pe care le deţin sau controlează sunt printre ţintele acestor măsuri punitive, printre cele mai severe luate de administraţia lui Donald Trump împotriva Moscovei.
În replică la sancțiunile americane, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de externe rus, a declarat că Rusia nu va amâna adoptarea unor măsuri de ripostă la adresa SUA.
Membri importanţi ai Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) au declarat că iau în considerare adoptarea unor măsuri legislative care să confere Kremlinului puterea de a interzice sau restricţiona lista produselor importate din SUA.
Riabkov a menţionat că Moscova şi partenerii săi din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) şi G20 analizează ceea ce el a numit ''abuzul din partea Washingtonului'' a statutului dolarului de monedă de rezervă globală.
Oficialul rus a subliniat că, prin sancţiunile impuse Rusiei, Washingtonul a manifestat o agresiune economică deschisă.
Pe acelasi subiect: