Am lucrat cu Politia Romana pentru a aresta mai mult de 100 de romani in ultimele 18 luni. Acum patru ani, mai multe companii americane amenintau ca incheie orice legatura cu Romania, din cauza criminalitatii informatice in crestere din aceasta tara. Astazi, Romania este unul dintre cei mai puternici parteneri ai nostri”, a spus Mueller, in cadrul unei conferinte la San Francisco.

Seful FBI a spus ca SUA vor continua colaborarile cu alte state pentru a reduce infractionalitatea informatica, dar a precizat ca “acolo unde autoritatile vad obstacole, infractorii vad oportunitati”.

Mueller a adus in discutie si un caz renumit de atac informatic global asupra unei banci, in care aracatorii au furat numere de conturi si PIN-uri, reusind in doar 24 de ore sa fure zece milioane de dolari, din 280 de orase din intreaga lume. El a adaugat ca cei mai periculorsi trei hackeri din spatele atacului sunt acum arestati in tari din Europa de Est si a accentuat importanta colaborarii dintre FBI si autoritatile din diferite tari.

Potrivit lui Mueller, FBI-ul are in prezent mai mult de 60 de agenti detasati in lume, care aduna informatii si coordoneaza investigatiile impreuna cu autoritatile din tarile respective. El a mai spus ca Biroul are agenti infiltrati in interiorul fortelor de politie din multe tari, dand ca exemplu Romania, Estonia si Olanda.