"Daca francul va ramane la nivelul actual pentru multa vreme, atunci va trebui sa ne gandim la un plan de sprijin", a declarat Piechocinski.

In acelasi sens, unul dintre membrii conducerii bancii centrale a Poloniei, Jacek Bartkiewicz, a apreciat ca francul se va mentine la peste 4 zloti pe termen lung si ca statul ar trebui sa sprijine persoanele care au credite ipotecare in franci si zloti si ale caror rate lunare depasesc 40% din salariu.

Ministrul Finantelor, Mateusz Szczurek, a convocat pentru marti conducatorii bancii centrale si ai bancilor comerciale din Polonia pentru o discutie pe tema cursului valutar.

Moneda elvetiana s-a apreciat joia trecuta cu aproximativ 20% fata de zlot, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de 1,2 euro/franc, potrivit Bloomberg. Cu o zi inainte de anuntul bancii centrale elvetiene, un franc era cotat la 3,6 zloti.

Luni dimineata, francul elevetian se tranzactiona pentru 4,3 zloti.

Totalul creditelor ipotecare in franci se situa la 36 de miliarde de dolari la finalul lunii noiembrie a anului trecut, reprezentand circa 8% din produsul intern brut al Poloniei.

Bancile din Polonia cu cele mai mari portofolii de credite ipotecare denominate in franci sunt Getin Noble Bank, PKO, BPH (detinuta de General Electric), divizia mBank a Commerzbank si Millennium.

Aprecierea record a francului a avut ca efect si cel mai mare declin din ultimii trei ani a componentei bancare a principalului indice al bursei de la Varsovia, actiunile Getin scazand cu pana la 16%.

In aceste conditii, JPMorgan Chase&Co. a avertizat ca bancile din Polonia ar putea avea nevoie sa constituie provizioane suplimentare pentru creditele neperformante in franci.

In urma renuntarii la plafonul minim de schimb, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.

Si in Romania, francul elvetian a atins, luni, un nou maxim in raport cu leul, moneda nationala depreciindu-se cu peste 20% de la decizia luata joi de banca centrala a Elvetiei, de a elimina plafonul minim de 1,2 euro/franc.

Ungaria nu va mai interveni pentru acoperirea costurilor cauzate de aprecierea francului 

Statul ungar isi va asuma doar rolul de mediator intre banci si persoanele care au credite in franci elvetieni, fara sa mai intervina in piata, dupa ce in noiembrie guvernul a decis ca imprumuturile in valuta sa fie convertite in forinti, a declarat premierul Viktor Orban. 

"Cred ca acum trebuie sa negocieze bancile si cei care s-au imprumutat in moneda. Guvernul nu poate decat sa joace rolul unui mediator", a afirmat Orban", citat de Reuters, potrivit Mediafax.

Orban a precizat ca instantele din Ungaria au hotarat ca aceia care acceseaza credite in valuta trebuie sa acopere riscul fluctuatiilor de curs valutar. 

Ungaria a fost si ea una dintre cel mai expuse tari la creditele denominate in franci elvetieni, inainte ca guvernul sa impuna un schimb valutar fix, mult sub nivelul pietei, pentru conversia imprumuturilor ipotecare din euro si franci in forinti. 

In prezent, totalul creditelor in moneda straina se ridica la 1,7 miliarde de euro. Imprumuturile sunt in cea mai mare parte in franci si au fost folosite pentru cumpararea de masini.  Analistii au apreciat masura luata in noiembrie de catre guvernul de la Budapesta, intrucat aceasta a limitat efectele negative ale aprecierii record a francului fata de monedele nationale si de euro.