Guvernul de la Londra este de neinduplecat: Procesul de iesire a Marii Britanii din UE este irevocabil, dupa activarea Articolul 50
Brexit
Procesul de iesire a Marii Britanii din UE este irevocabil, dupa ce va fi declansat, a declarat luni un ministru de la Londra, citat de Reuters, scrie News.ro.
“Oamenii pot duce dosarele in instanta. Din ce inteleg eu, este irevocabil, iar atunci cand vom apara butonul, va merge inainte”, a spus secretarul pentru Justitie, Elizabeth Truss.
Premierul Theresa May a anuntat ca va invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pana la sfarsitul lunii martie, incepand procesul oficial de doi ani de negociere a iesirii din blocul comunitar.
Desi avocatii Guvernului au spus ca, dupa inceperea procesului, acesta este irevocabil, unii lideri europeni sustin ca Londra se poate razgandi, iar un proces pentru a stabili care este realitatea a fost initiat la un tribunal irlandez.
Declaratiile vin si in contextul in care fostul premier britanic Tony Blair (laburist) a afirmat vineri ca politica guvernului Theresei May (conservatoare) referitoare la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) este ''un amestec de contradictii'' si ca britanicii au dreptul sa-si schimbe parerea despre Brexit.
Citeste si: Scotia va vota pentru independenta, dupa Brexit
Fostul premier laburist a denuntat ''situatia ireala in care se afla Marea Britanie'', in care Theresa May, Philip Hammond (ministru de finante) si Boris Johnson (ministru de externe) au schimbat complet cursul dupa votul din iunie 2016 privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar.
''Dupa rezultat, ministrul de finante ne-a spus ca parasirea pietei unice ar fi catastrofala. Acum se pare ca vom iesi'', a spus Blair.
In cadrul primei sale interventii majore de la referendumul din iunie 2016, Blair a lansat, potrivit Reuters, ''un strigat la adunare'' catre oponentii Brexit-ului, spunand ca a fost putin clar ce inseamna votul cand a avut loc referendumul si ca guvernul este fixat pe un ''Brexit cu orice pret''.
In opinia lui Blair, ''oamenii au votat fara sa cunoasca termenii adevarati ai Brexit-ului'' si, ''pentru ca acesti termeni au devenit clari, este dreptul lor de a-si schimba parerea''. ''Misiunea noastra este de a-i convinge sa faca aceasta'', a adaugat el.
Tony Blair a estimat ca, dintre riscurile Brexit-ului, problema destramarii Regatului Unit ''a revenit din nou la masa discutiilor'' si ca pentru nationalisti circumstantele sunt acum ''mult mai credibile'' decat au fost in urma cu trei ani.
Reuters aminteste ca, in septembrie 2014, Scotia a votat in proportie de 55% in favoarea ramanerii in componenta Regatului Unit, dar Partidul National Scotian (SNP, proeuropean) sustine ca decizia privind Brexit-ul redeschide problema independentei, deoarece majoritatea scotienilor au votat pentru ramanerea in UE.
Pe acelasi subiect: